Peter Doherty


+ Roses Kings Castles


We hebben even moeten bijkomen na zijn vorige bezoekje aan de Effenaar. Want poeh hee, wat een wervelwind veroorzaakten Pete Doherty en zijn Babyshambles in februari 2008 in de Effenaar. Een concertje voor in de boeken, jaarverslagen, annalen en om nooit te vergeten.
644 dagen na dat verwoestende, ja, legendarische concert zijn we wel weer klaar voor een nieuwe Doherty-episode. In vergelijking met begin 2008 zijn er een paar dingen veranderd in het leven van het nu 30-jarige enfant terrible. Te beginnen bij zijn naam. Pete gaat tegenwoordig door het leven met een extra R: Peter. Zijn band Babyshambles staat even in de ijskast, maar dat wil niet zeggen dat Doherty ook zijn muzikale uitlaatklep dicht heeft staan. Sterker nog, als solo-artiest bracht Peter eerder dit jaar een fantastische plaat uit getiteld 'Grace/Wastelands'. Goed, Peter is niet de makkelijkste jongen die er op deze aardkloot rondloopt, maar nummers schrijven kan hij! Op 'Grace/Wastelands' komt de ambachtelijke singer-songwriter die in Doherty huist blinkend bovendrijven. Op z'n 30e lijkt er zowaar wat rust in het hoofd van de muzikant te zitten. Of is het volwassenheid? Het is in ieder geval, onmiskenbaar groei die Peter laat horen. Dit zonder dat het ten koste gaat van zijn unieke rauwheid. De ex van Kate Moss schaart zich met het album definitief in een rijtje roemruchte songschrijvers als Kurt Cobain, Noel Gallagher, Joe Strummer en Jarvis Cocker.

Je kunt zeggen van een Doherty-concert wat je wilt, maar zonder verrassingen verlopen zijn shows nauwelijks. Zo ook deze keer, want deze keer laat hij zijn band thuis. Dit zul je dus niet meer zo snel meemaken, met zo'n indiegrootheid in zo'n intieme setting. We hoorden al erg goede geluiden over de show gisteravond in Tivoli, hierbij alvast een voorproefje:http://www.youtube.com/watch?v=UTcC8Xuwg8E