Brandend Zand


Brandend Zand vindt plaats in het Effenaar Park


Tom Pintens + Diego's Umbrella + Smaakmatties + Tigre Blanco feat. Kat + Sonido Del Principe + Tim Knol + Bird + Tenderloin Trio + Henk van Straten & Heintje Bondo + Smaakmatties + Rataplan KinderDorp


Het helemaal gratis en voor niks nazomerfestival Brandend Zand is een gevarieerd festival in onze eigen achtertuin, het Effenaar Park. Brandend Zand is als het spelletje Mens Erger Je Niet, ‘van 0 tot 88, maar ouder mag ook’ Dus alle Eindhovenaren – jong en oud – kunnen komen spelen, zwemmen, dansen, meezingen, eten en drinken, lekker hangen met oude en nieuwe vrienden en genieten van fijne muziek. Lachen om Dikke Dennis die kinderboeken voorleest, ontspannen luisteren naar bijzondere singersongwriters of de voetjes testen op de zomerse klanken van een swingend Cumbia-orkestje. De Effenaar verzorgt een grootse barbecue dit jaar en bezoekers kunnen zich lekker laten verwennen bij de wijnbar. Ja ja, we laten ons van onze zonnigste kant zien zo op de laatste zomervakantiedag van het jaar.

Met onder meer Tom Pintens (ex Zita Swoon), Diego’s Umbrella, Sonido Del Principe en Tenderloin Trio. Ook de lokale scene is goed vertegenwoordigd met Tigre Blanco (Quintijn Lohman, bekend van Viva la Bestia), Bird en schrijver Henk van Straaten die zal voordragen uit zijn boek over stadsfenomeen Heintje Bondo.


Tom Pintens

Tom Pintens
Tom Pintens werkte vijftien jaar samen met Stef Kamil Carlens in Zita Swoon. Begin dit jaar besloot Tom dat het tijd was om definitief op eigen benen te gaan staan. Met als gevolg zijn kippenvelkwekende album 'Winter maakt ons vrolijk'. Een heerlijke luisterplaat met teksten die door merg en been gaan en een melancholie die stiekem toch tot vrolijkheid stemt. Lieve, goudeerlijke én scherpe muziek, gezongen in heerlijk sappig Vlaams. Pintens rekent zowel Radiohead als Chopin tot zijn invloeden. Kun je je daar moeilijk iets bij voorstellen? Dan is er maar één oplossing denkbaar: Kom naar Tom Pintens kijken op Brandend Zand.


Diego's Umbrella

Diego's Umbrella
De zomer is nog niet voorbij en dat zullen we weten ook tijdens de show van Diego's Umbrella. Dit gezelschap uit San Fransicso zorgt ongetwijfeld voor een feestelijk portie spektakel. Diego's Umbrella maakt een ratjetoe van gypsy, surf, polka, pop, klezmer, rock, texmex en alles wat vrolijk en opzwepend is. Zelf noemen ze het Mexi-Cali Gypsy Pirate Polka.
Gogol Bordello, Manu Chao, Gotan Project en zelfs The Clash zijn goeie referenties als je nog steeds in het duister tast met bovenstaande beschrijving. Dansen maar!


Tigre Blanco

Tigre Blanco
Tigre Blanco uit ons eigen Eindhoven neemt je mee op een roadmovie waarin je zelf de hoofdrol speelt, het is een muzikaal experiment op het kruispunt van Quentin Tarantino en Buena Vista Social Club.Tigre Blanco, met in de gelederen Quintijn Lohman (Viva La Bestia) staat voor sfeervolle, filmische muziek, met hier en daar een rauw randje en een tikje Americana, ondersteund door de eveneens Eindhovense zangeres KAT. Deze kat en de witte tijger hebben een spannend samenspel. Tigre Blanco verrast. In welke hoedanigheid ook - het komt recht uit het hart.

 


Sonido Del Principe

Sonido Del Principe
Sonido Del Principe is een van de vele projecten van Vince the Prince, ofwel Vincent Koreman. Centraal in Sonido Del Principe staat de inspiratie door Cumbia, opzwepende dansmuziek uit Colombia. Maar wees niet al te verbaasd als je ook afrobeat, electro, 2 step en dubstep voor de kiezen krijgt.


Tim Knol

Tim Knol
Steve Earle, John Hiatt en Gram Parsons zetten Tim Knol op het spoor richting het maken van zieldoorklievende roots en altcountry. En volgens een 'tweet' op zijn twitterpagina, is Tim 'verslaafd aan de nieuwe Wilco.' Om je maar een indicatie te geven van de acts die deze singer-songwriter hoog heeft zitten. Op zijn debuutplaat, die dit najaar verschijnt, kreeg Tim hulp van niemand minder dan Anne Soldaat en bandleden van Johan. Een artiest van wie we nog veel gaan horen. Te beginnen hier op Brandend Zand!   


Bird

Bird
Nóg meer moois uit Eindhoven: Bird! Dit viertal maakt sfeervolle folky liedjes. Soms een tikje duister, maar altijd bloedstollend mooi. Bezwerend, verwarrend, verkwikkend, rauw, violen, gitaren, toetsen, zang. Sebadoh, Motorpsycho en My Morning Jacket zijn inspiratoren voor deze jonge band. Kom ze ontdekken!  


Tenderloin Trio

Tenderloin Trio
Net als Diego's Umbrella komt Tenderloin Trio uit de Verenigde Staten. Uit Savannah, Georgia om exact te zijn. Dit trio houdt van oude, hele oudDe Smaakmatties zijn lekker bezig geweest al deze zomer. Met hun maandelijkse avond Jazzpirine kwamen de woensdagavonden in de Eindhovense binnenstad swingend tot leven, door hun mix van jazzy tunes en live muzikanten. Op Brandend Zand zijn de Smaakmatties inmiddels een onmisbare klassieker. Hun Raad-je-Plaatje en RapKaraoke is steevast een hit. Win jij dit jaar een borrel, nep-breezer of een van de unieke hoofdprijzen? Fris je hiphop- en aanverwante muziekkennis op en kom spelen met de weergaloze Smaakmatties.e country. Ook wel Hillbilly. Je weet wel, van die ouderwetse verhaldende sfeermuziek gezongen met een hele hete aardappel in de keel. Zo eentje als Kermit de Kikker ook in zijn strot heeft. Maar zonder gein: waan je even op de prairie ten tijde van de Grote Depressie met dit bizarre drietal. Mét zingende zaag!

Smaakmatties
De Smaakmatties zijn lekker bezig geweest al deze zomer. Met hun maandelijkse avond Jazzpirine kwamen de woensdagavonden in de Eindhovense binnenstad swingend tot leven, door hun mix van jazzy tunes en live muzikanten. Op Brandend Zand zijn de Smaakmatties inmiddels een onmisbare klassieker. Hun Raad-je-Plaatje en RapKaraoke is steevast een hit. Win jij dit jaar een borrel, nep-breezer of een van de unieke hoofdprijzen? Fris je hiphop- en aanverwante muziekkennis op en kom spelen met de weergaloze Smaakmatties.


Lenny Kuhr (foto: Govert de Roos)

Lenny Kuhr
En de Brandend Zand Award 2009 gaat naarrrrrr........ Lenny Kuhr! Deze Eindhovense legende viert dit jaar haar veertigjarig jubileum.  Na de uitreiking treedt Lenny Kuhr uiteraard live op, met vaste begeleider Cor Mutsers. De set zal een afspiegeling van haar uitgebreide oeuvre zijn, met daarin nieuw en oud werk, waarbij ook enkele van haar bekende hits uiteraard niet zullen ontbreken. De unieke award wordt dit jaar handgemaakt uit glas, door de Eindhovense kunstenares Simone van den Boom. Lenny Kuhr ontvangt de prijs uit handen van de winnares in 2008: de eveneens Eindhovense vedette Anneke Grönloh. Zouden we ook eenmaal de oorspronkelijke Brandend Zand nog te horen krijgen dan...? 

Tijdschema:
KIOSK PODIUM
13.00 - 13.30 Tom Pintens
14:30 - 15:00 Tigre Blanco feat. Kat
15:30 - 15:50 Henk van Straten       
16:15 – 17:15 Brandend Zand award: Lenny Kuhr
18:00 – 19:00 Smaakmatties            
19:30 – 20:30 Diego's Umbrella

DJ PODIUM
12:00 – 13:00 dj Houdoe
13:30 – 14:30 Three Towers Soul Club
15:00 – 15:30 Three Towers Soul Club
15:50 – 16:15 Three Towers Soul Club
17:15 – 18:00 Three Towers Soul Club
19:00 – 19:30 Sonido Del Principe
20:30 – 21:00 Sonido Del Principe

EFFENAAR CAFÉ
13:30 - 14:00 Bird
15:45 - 16:15 Tim Knol
19:00 - 19:30 Tenderloin Trio
21:00 - einde dj Snelvis