Laurie Anderson (lokatie Muziekcentrum Frits Philips)


let op! Lokatie Muziekcentrum Frits Philips


Enige concert in Nederland


MC Frits Philips & STRP festival presenteren i.s.m de Effenaar:

Laurie Anderson – Burning Leaves, A Retrospective Songs and Stories 2009

De Amerikaanse Laurie Anderson is één van de meest toonaangevende hedendaagse performance kunstenaars. Ze is bekend om haar multimediapresentaties en is als duizendpoot terug te zien als componiste, dichteres, fotografe, filmmaakster, elektronische whizzkid, zangeres en instrumentaliste. Op het moment is ze woonachtig in New York met haar man Lou Reed.

'This show is a great chance for me to put together a couple of decades of my favorite stories and songs. It's wild to see them next to each other. They tell a whole different story.'(Laurie Anderson)

Ooit stond ze viool te spelen op schaatsen waarvan de ijzers waren gevroren in blokken ijs; het optreden was voorbij toen het ijs was gesmolten. De Amerikaanse performance artieste Laurie Anderson (1947) is een multimedia kunstenaar bij uitstek. Ze gebruikt digitale technieken om muziek, theater en poëzie samen te voegen tot vervreemdende maar emotionele voorstellingen.

Anderson werd bekend bij het grote publiek door haar hit 'O Superman' die in 1981 de nummer 2 in de hitparade haalde. Een half gesproken, gezongen nummer met veel synthesizer/electronica sounds en een bijzondere videoclip. Vorig jaar werd het nummer in een geremasterde versie op het album ‘Big Science’, opnieuw uitgebracht. De Berlijnse dansproducers M.A.N.D.Y. en Booka Shade maakten zelfs een remix van de klassieker .

Laurie heeft een indrukwekkende CV;  tournees met spoken word tot uitgebreide multimedia events, compositie opdrachten voor theater, dans en films, ze schreef boeken, had tentoonstellingen in grote musea in de wereld en als klap op de vuurpijl was ze de eerste artist-in-recidence bij de NASA.

Op basis van haar ervaringen daar ontwikkelde zij de ’spoken word performance’ The End of the Moon. The End of the Moon, de tweede in een reeks solowerken, combineert verhalen en nieuwe muziek voor viool en elektronica in een low tech uitvoering. In Songs and Stories speelt Laurie een selectie uit haar solo’s The Speed of Darkness, Happiness en The End of The Moon maar ook zal ze voorproefjes laten horen van haar nieuw uit te komen album Homeland. In een intieme avond met zang, elektronica en viool zal Anderson haar onconventionele en prikkelende ‘stories’ vertellen. De set bevat ook  haar solo viool stukken die steeds moeilijker en symfonischer zijn geworden.

Van 2 t/m 13 april is het STRP Festival opnieuw de verzamelplaats voor elektronische muziek, interactieve installaties, film, art performances, live cinema en robotics. Net als het STRP Festival smelt Laurie Anderson ook muziek, kunst en technologie samen. Dit speciale concert in het Frits Philips Muziekcentrum past dan ook uitstekend bij de overige programmaonderdelen van het festival.

De kaart voor het concert geeft tevens toegang tot STRP festival dagprogramma op zaterdag 11 april.

Ga naar www.strp.nl voor een overzicht van het gehele festivalprogramma.