Marike Jager


singer-songwriter


+ Jasper Erkens


(foto: Paul Hilkens)

‘Celia Trigger’ is de opvallende titel van de al even opvallende nieuwe cd van Marike Jager. De succesvolle jonge singer/songwriter liet zich inspireren door een foto van een 87-jarige vrouw uit Alabama. Zij is stervende en wil terug naar haar geboorteplaats. Een passerende fotograaf biedt haar een lift aan, maar de vrouw vertrouwt hem voor geen cent. De hele rit zit ze op de achterbank met een pistool op schoot. De foto illustreert een leven vol angst en wantrouwen.

Marike Jager gaf de vrouw op de foto de naam ‘Celia Trigger’ en schreef de titelsong voor haar nieuwe plaat, de verrassende opvolger van haar debuut uit 2006. “De foto laat een gevecht zien tussen verlangen en angst, een thema waar ik veel over schrijf. ‘Celia’ verlangt niet meer, haar ‘gun’ symboliseert haar eenzaamheid en wantrouwen.”

Marikes geslaagde debuutalbum 'The Beauty Around' kreeg veel aandacht in de media en oogstte overal lof en goede kritieken. Na een ijzersterk optreden op Lowlands maakt Marike zich op voor de volgende ronde. Samen met producer Joeri Saal (Paul Weller, Spinvis, Moke) bouwde ze aan een spannend en dynamisch album. Marike heeft duidelijk een enorme stap gezet en laat meer van zichzelf zien. Ze klinkt krachtig, maar ook melancholiek en haar positiviteit is voelbaar aanwezig. Haar nieuwe liedjes zijn volwassener en hebben aan zeggingskracht gewonnen. Slagvaardig en nog altijd ontwapenend.  

Sinds ze in 2003 de Grote Prijs van Nederland won, geldt Marike Jager als een groot talent. Ze verzilverde dit met haar debuutalbum 'The Beauty Around' en won daarmee de Essent Award. Studio Brussel bekroonde haar single 'Fling Flack Toodah!' met een ‘Gouden Demo’. Door een succesvolle clubtour en voorprogramma’s van Feist, Martha Wainwright en BLØF kreeg ze een stevige fanbase. Ze nam de hardloopsingle 'Run Run' op met Dolf Jansen en was de bestverkopende NL act op Lowlands. En nu gaat heel Nederland van haar horen!


Jasper Erkens


Jasper Erkens

"Het volgende nummer schreef ik toen ik 15 was en het uitmaakte met mijn eerste liefje. Dat is een week geleden..."

Jasper Erkens is 16 en onstuitbaar. Sturm und Drang uit Diest: gitaar voor zijn 11de verjaardag, eigen songs op zijn 12de, eerste concert op 13, eerste ex-lief op 14 en zilveren medaille en publieksprijs in HUMO’s Rock Rally 2008 op 15. Alstublieft.

Sindsdien: een indrukwekkend en razendsnel parcours. De breedst glimlachende mens van zijn generatie speelt voorprogramma’s van internationale kleppers als Adele, Colbie Callait, Scott Matthew en Chris Thompson, jamt met Elliot Murphy, treedt op in gerenommeerde zalen als de Ancienne Belgique, Nijdrop, De Handelsbeurs, Petrol, Het Depot, Velinx, De Lotto Arena...

Bovendien weet zijn cover van ‘Crazy’ van Gnarls Barkley moeiteloos iedereen te overtuigen. Niet het minst de mensen van Studio Brussel die het nummer op de fel gesmaakte dubbel-cd ‘Rendez Vous’ zetten.

Jasper Erkens is een veelschrijver en zijn nummers klinken veel volwassener dan zijn leeftijd doet vermoeden. Niet verwonderlijk, de jongeman lepelt porties Damien Rice, Nick Drake en Jeff Buckley naar binnen, en krijgt thuis de jonge Bowie als nagerecht.

Begin volgend jaar volgt Een Gebeurtenis Van Belang: de release van zijn eerste cd. Momenteel is de krullenbol uit Kaggevinne, samen met Fritz Sundermann (Elisa Waut, Junior Jazz, California Sunshine,...), bezig aan de nummers voor zijn debuut. "Het moet van in het begin goed zijn", zegt Erkens. "Want ik wil iedereen en als het even kan ‘heel de wereld’ overtuigen. Zo simpel is het."