Wu Tang Clan


hiphop


Line up: Ghostface / Raekwon / GZA / Inspectah Deck / U-God / Masta Killah / Capadonna / Method Man / RZA + support Sluwe Voszz


Sinds de Wu Tang Clan in 1993 met het magistrale debuutalbum ‘Enter the Wu-Tang (36 Chambers)’ hiphopgeschiedenis schreef, staat de supergroep van RZA en zijn discipelen alweer 15 jaar aan de absolute top.

De plaat wordt algemeen beschouwd als één van de beste hiphopalbums ooit, waarbij de unieke sound van laidback flows in combinatie met RZA’s zware, onheilspellende beats en soulsamples een herkenbare blueprint voor jaren ‘90 hardcore hiphop creëerde. Met leden als Method Man, de in 2004 overleden Ol’ Dirty Bastard, Raekwon en Ghostface Killah bleek de groep hiphopsterren in spé te herbergen.

 

Maar niet alleen de muziekstijl van de groep bleek revolutionair. Het standaard concept van een vaste hiphopcrew werd overhoop gegooid door de los/vaste combinatie van Wu Tangs negen leden. Het achterliggende masterplan was om de hiphopwereld te veroveren, om vervolgens middels zoveel mogelijk succesvolle zijprojecten de Clans hegemonie te verstevigen. En dat plan werd onder de bezielende leiding van RZA tot in de perfectie uitgevoerd. Door de jaren heen leverden de afzonderlijke leden Ghostface Killah, Ol’ Dirty Bastard, RZA, GZA, Raekwon, Method Man, U-God, Masta Killa en Inspectah Deck stuk voor stuk aan de lopende band kwalitatief hoogstaande solo-albums uit onder het mom ‘another month, another Wu-Tang album’. Ondertussen verstevigde de Clan zelf met albums als ‘Wu-Tang Forever’, ‘The W’ en ‘Iron Flag’ de absolute hegemonie over het hiphoprijk. Op het vorig jaar verschenen album ‘8 Diagrams’ worden de harde, droge klanken van het debuut ingeruild voor een zachter en complexer geluid, maar zijn het nog steeds RZA’s donkere en bezwerende producties die overheersen. En levert de clan zomaar het beste album af sinds het legendarische debuut.