Kraak & Smaak (live)


Album showcase


+ Krause


Het Leidse trio Kraak & Smaak bestaat uit Wim Plug, Mark Kneppers (ook wel bekend als DJ Knuppelhout van Wipneus & Pim) en Oscar de Jong. Samen maken ze een lekkere mix van elektronische funk, samples en breakbeat. Gevestigd bij het hippe Londense label Jalapeno Records (waarbij ook de nieuwe cd 'Plastic People' op 7 april wordt uitgebracht) staat Kraak & Smaak in het buitenland ook wel bekend als Crack & Smack.

In het voorjaar van 2006 brengt Kraak & Smaak hun eerste album 'Boogie Angst' waarvan het nummer ‘One of These Days’ zelfs in de populaire Amerikaanse tv-serie Grey’s Anatomy werd gebruikt. Wim Plug omschrijft dit album als: “dance music to listen to”. Maar tijdens de energieke optredens wordt er vooral gedanst. Het trio wordt op het podium bijgestaan door percussionist Ro Krom, bassist Marc Baronner en zangeres Rose. Het toonaangevende Britse dance magazine I-DJ  riep K&S uit tot ‘Must See Live Act’, tussen klinkende namen als Chemical Brothers, Moby en Basement Jaxx!

Het nieuwe album 'Plastic People' is wederom een knaller en krijgt vanavond een fijne live-vuurdoop tijdens één van de twee album showcases die K&S doet! Oscar de Jong over het album: "Nummers als Plastic People hebben een wat viezer en elektronischer randje door het gebruik van oude analoge synths en andere apparatuur. Het is een natuurlijk gevolg van het spelen voor grote mensenmassa’s tijdens festivals en het zien van bands als Soulwax en Daft Punk." Een opmerking waarbij De Jong de kanttekening plaatst dat het 'partyfunk-element' bij de liveshows van Kraak & Smaak niet verloren gaat.

En dat deze band dikke partyfunk kan maken, weten we ondertussen in Eindhoven! In 2006 was het een waanzinnig feestje bij deze Leidenaren in de kleine zaal van de Effenaar. Een causaal verband tussen deze knalshow en een opvallend akkefietje die avond is nooit echt bewezen. Maar het is op zijn minst opvallend dat de stroom er in heel Eindhoven een paar minuten uitging op het allervetste hoogtepunt van deze show. Alsof Kraak & Smaak een energievacuüm creëerde en alle energie uit de weidse omgeving naar zich toetrok en alle stroomgeneratoren overbelastte! Na de noodgedwongen break pikten ze de draad weer net zo intens op en bewandelden ze glorieus de weg naar het eind van de opzwepende show. De tijd is nu meer dan rijp voor een Kraak & Smaak show in de grote zaal! Een dikke liveset met de lekkerste combinatie van jazz, hip hop, funk, new wave en breakbeat die je maar kunt wensen!