Contrabanda! Festival: Esma Redzepova + dj Shantel e.v.a.


balkan beats - gypsy grooves


Esma Redzepova + dj Shantel + Gipsy.cz + dj Tommi + film: Whose is This Song?


Met het Contrabanda! Festival ben je gegarandeerd van een avond en nacht lang de beste gypsy grooves en balkan beats.
Het festival begint met de schitterende documentaire 'Whose is this Song', gevolgd door een optreden van de koningin van de zigeunermuziek Esma Redzepova. Het romahiphop gezelschap Gipsy.cz brengt een frisse hiphopsound naar de Effenaar en dj Shantel zal in de late uurtjes laten horen dat hij naast Disko Partizani nog meer dikke hits in het verschiet heeft! Neerlands eigen balkan beat tijger Tommi heeft de eer om de avond af te sluiten.

Esma Redzepova
Esma Redzepova mag met recht de koningin van de zigeunermuziek genoemd worden. De in 1943 in Skopje geboren dame komt uit een arm Macedonische gezin. Al op vroege leeftijd komt Esma in aanraking met muziek. Haar vader was onder meer zanger en drummer, maar het was haar moeder die Esma naar de folklore groep op school stuurde.

In 1957, op 14-jarige leeftijd won Esma tijdens een talentwedstrijd de eerste prijs. Toeval wilde dat de bekende bandleider (en later haar man) Stevo Teodosievski in het publiek stond. Hij nam de jonge zangeres op sleeptouw en zodoende ging Esma op tour met zijn ensemble.

Een lange carrière volgt, met meer dan 3.000 optredens wereldwijd, diverse succesvolle albums en diverse rollen in (speel)films weet deze dame uit de Balkan een breed publiek aan te spreken. Haar bekendste single is Caje Sukarije, die vertegenwoordigd is op de soundtrack van de film Borat. In 2007 leverde ze nog een bijdrage aan de film Gypsy Caravan, waar Esma de rol van Roma muzikante speelde.


Esma Redzepova

Gypsy.cz
Romano hiphop in the house! Gypsy.cz is het Praagse antwoord op Gogol Bordello. De Tsjechische Roma rapper combineert westerse hiphop met de in Praag aanwezige traditionele Slavische, Joodse en Duitse cultuur. Het resultaat is een pakkende en frisse hiphopsound, waarbij muziekculturele grenzen vervagen.

In thuisland Tsjechie en velen andere landen in Oost-Europa is Gypsy.cz een gevestigd artiest en deelde hij de podia met grootheden als Boban Markovic en Gogol Bordello en stond hij op festivals als Sziget. Vanavond zal Gypsy.cz ook Eindhoven overtuigen van zijn Romano hiphop!


Gypsy.cz

Shantel
Shantel is een van de hipste dj’s van het moment. Deze Duitser met Oost-Europese roots mag met recht de grote aanstichter van de Balkan Beats trend genoemd worden. Het is per slot van rekening Shantel geweest die er met zijn remixwerk voor acts als Fanfare Ciocarlia, Taraf de Haidouks en Mahala Rai Banda en de Bucovina Club cd’s voor gezorgd heeft dat authentieke volksmuziek opwindender klinkt dan ooit te voren!

Momenteel wordt Shantel volop gedraaid op de radio (wie Mahalgeasca van Mahala Rai Banda in de Shantel mix nog niet op 3FM voorbij heeft horen komen heeft echt liggen slapen!) en ook zijn eerste album met orkest (Disko Partizani) doet het erg goed.

Vanavond komt Shantel laten horen waarom hij dé hipste balkan beats dj van de wereld is! Zorg dat je erbij bent, want feestjes met Shantel zorgen immer voor excessen op de dansvloer, podium en bovenop de draaitafels! Oh ja, de wodka vloeit doorgaans rijkelijk…!


dj Tommi
Ons eigen trots is dj Tommi. Onder de naam Balkan Beatz maakt Tommi al drie jaar op een rij de Lima tent op Lowlands onveilig, maar ook het clubcircuit is inmiddels goed bekend met de party dj bij uitstek! Of het nu in zijn residentplekken Melkweg of Ekko is of in onze eigen Effenaar, van opzwepende balkan beats tot uitzinnige polka’s, als je maar kunt blijven dansen!


dj Tommi

Klik hier voor onlinetickets die alleen na 23.30 uur toegang bieden.