Tackhead + Bad Dog + Little Axe e.a.


Avond met het beste materiaal van Tackhead, Little Axe, Headfake en Bad Dog!


Tackhead is niks minder dan een legendarische band die een ongekende invloed heeft gehad op vele verschillende muziekstijlen. Van hiphop tot funk, dub, industrial en rock. De kern van de band, bestaande uit Skip McDonald (gitaar), Doug Wimbish (bas) en Keith Leblanc (drums), maakte in de begindagen furore als de huisband van het vermaarde hiphoplabel Sugar Hill Records. Ze speelden tracks in van The Sugarhill Gang en Grandmaster Flash en stonden zo aan de basis van de hiphop. Later in de jaren tachtig evolueerde Tackhead tot een superband waarin ook zanger Bernard Fowler en producer Adrian Sherwood plaatsnamen. De band maakt wat ze zelf noemen ‘body-metal’, ‘rock’n’dub’ of ‘r’n’b industrialized’ en creëerde mede dankzij de inbreng van Sherwood een volstrekt uniek geluid. Niemand minder dan bijvoorbeeld Mick Jagger leverde daarnaast bijdrages aan de platen van Tackhead. Meest notabele wapenfeit van Tackhead is het album ‘Friendly Has A Handgranate’ uit 1989 waarop de innovatieve stijl van de band wonderbaarlijk aan het oppervlak kwam.
 
Nadat de bandleden ook hun sporen nalieten in andere bands als The Rolling Stones (Bernard Fowler, sinds 1989!), Madonna, Living Colour en Seal (Doug Wimbish) en REM, Tina Turner, Nine Inch Nails, Peter Gabriel en James Brown (Keith Leblanc), verenigden de bandleden van Tackhead zich ook in andere bands waarmee ze waanzinnig materiaal schreven. Zo haakten Will Calhoun en Corey Glover, twee Living Colour-maatjes van Wimbish, aan bij Headfake en ook Bad Dog (waarin vier van de vijf Tackhead-leden plaatsnamen) was niks minder dan een megaband.
 
Deze avond in de Effenaar wordt een heuse superavond waarop het beste materiaal van Tackhead, Little Axe en Bad Dog wordt gespeeld. Deze rij monstermuzikanten gaat elke show tot het gaatje en is meer dan lekker voer voor iedereen die Living Colour, George Clinton, Seal, Depeche Mode of Peter Gabriel ook lust. Geen onzin, want voor al deze muzikanten nam Tackhead materiaal op! The New York Times noemt Tackhead bovendien ‘de meest waanzinnige ritmesectie van vandaag de dag’, en er is maar één manier om erachter te komen of dat klopt: door het zien van deze spetterende liveshow in de Effenaar!   

Tackhead line-up:
Skip McDonald (guitar)
Doug Wimbish (bass)
Keith Leblanc (drums)
Bernard Fowler (vocals)