Playlab


Jacco van Rooij (sessieleider/drums, 35007, Alabama Kids, Suimasen) + Arno Landsbergen (toetsen/ Moonstorm, Jaffa in Stereo, Denvis & The Real Deal) + Pieter Kloos a.k.a. Pidah (geluidsman, effecten /


Vandaag vindt een bijzondere editie van Playlab plaats in de Effenaar. Normaal bestaat de line-up uit 5 muzikanten, maar voor dit seizoensafsluitende concert is er eenmalig gekozen voor een kwartet. 4 muzikanten zònder gitarist, want sessieleider Jacco van Rooij wil wel gaan rocken maar tevens de mogelijkheid creëren een geheel andere kant op te kunnen qua geluid en muzikale ideeën.

Jacco, drummer van lokale trots Suimasen (o.a. voorheen 35007 en ex-invaldrummer bij de vorige Motorpsycho tour), heeft bovendien geluidstechnicus Pieter Kloos (ook Motorpsycho) uitgenodigd. Vanachter de mengtafel zal hij zich uitleven met effecten en al spelend met de knoppen een eigenzinnige bijdrage leveren aan dit Playlab concert. Hij zal dan ook niet met zijn apparatuur op het podium staan, maar in de zaal, wat het publiek als het ware dwingt om de hele zaal rond te kijken en een unieke opstelling oplevert.

Verder staan op het Playlab podium toetsenist, Hammondorgel en clavinet specialist Arno ‘Ammo in Stereo’ Landsbergen (van o.a. Jaffa in Stereo en Denvis & The Real Deal, producer nieuw talent Coco – van al deze acts verschijnt dit jaar nog een nieuw album waaraan hij meewerkte) en bassist Siem Nozza (toerde met het Beukorkest; heeft een nieuwe groep YOTR – bas/film/2 laptops – beleefde zijn live debuut op het fameuze Sónar festival ’07 in Barcelona en staat er waarschijnlijk wéér in ‘08, daarnaast gaf YOTR een knetterende performance op Solar en STRP).

Het wordt de 21ste een echt Eindhovens onderonsje! Een powerrock trio op het podium en een meespelende geluidstechnicus in de zaal. Bovendien draait Bertje aka DJ Brt aka Mark v.d. Heijden van studio Lab van Akoestiek (gevestigd in de Bergruimte) passende plaatjes gedurende de avond. Lokale kunstenaars Ramon Hulspas & Erik Vermeulen zorgen deze Playlab voor de totaalaankleding van de zaal. Er worden voorafgaand aan het concert videofilmpjes van hun hand vertoond, het duo zorgt ook tijdens het concert voor meeslepende live beelden en er hangen schilderijen van hen om te bezichtigen. Hulspas en Vermeulen staan tevens bekend om hun boeiende installaties, dus het wordt zeker spannend wat er allemaal te zien zal zijn...  

Kunstenaars Ramon Hulspas en Erik Vermeulen werken al een tijdje succesvol samen. Ze wonnen onder meer de 'EDIT GROOTE KUNSTPRIJS' 2007. Hun project 'De Wereld Vol Met Spullen' liet zien wat er gebeurt wanneer een groot aantal objecten bij iedere verplaatsing wordt gedocumenteerd. Een enorme berg spullen die een abstracte levensloop laten zien, was het resultaat. Het duo kreeg twee weken exposeren in Your-Space van het Van Abbemuseum toebedeeld en een geldbedrag. Ramon en Erik hebben samen ook het project Galerie SÆKKERS opgestart.

Bij Playlab gaat het niet om een “af programma”. De programmeur voor Eindhoven, Monique van den Boogaard (Muze), zoekt normaal vijf (voor deze ene keer dus vier) muzikanten bijeen waarin zij een uniek samenspel ziet. De muzikanten worden geleid door een sessieleider. De sessieleider van de dag stelt ’s middags de muzikale ideeën op voor de uitvoering in de avond. De uitkomst is dus vooraf onduidelijk en dit maakt het spannend voor zowel muzikanten als publiek.