Extince


hiphop. Het is bij deze show verboden te filmen of fotograferen (uitgezonderd wegwerpcamera’s & telefoons).


+ Kempi + Cartes + Kleine Jay (winnaar GGPNL)


Als er iemand kan claimen dat hij de weg heeft geplaveid voor de huidige golf succesvolle Nederlandstalige rappers, dan is dat Extince wel. De scherpe, grappige, speels arrogante maar bovenal bijzonder taalvaardige mc is een pionier die sinds 1995 de favorieten-lijstjes van Nederlandstalige Hiphop-fans domineert. Niet alleen ligt zijn muziek lekker in het oor, qua rijmtechniek en frisse woordspelingen staat de Prins Extince op eenzame hoogte. 7 december bereikt deze hoogte naar alle verwachting de stratosfeer, het nieuwste album Toch? komt dan uit.

Nummers als o.a. ‘Spraakwater’, ‘Viervoeters’ en ‘Kaal of Kammen’ staan gebeiteld in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Geen enkele Nederlandstalige rapper heeft nummers gemaakt die als klassiekers te boek staan onder kenners en daarnaast moeiteloos worden meegerapt door fans, van alle leeftijden, die verder weinig tot geen Hiphop luisteren. Genre-overschrijdend pionierswerk dat vraagt om een vervolg.

Zo gezegd, zo gedaan. 7 december ligt Extince zijn nieuwste album, ‘Toch?’, in de winkels. De albumtitel is natuurlijk Ex zijn favoriete stopwoordje, maar situaties waarin iemand hem herkent en zegt “Jij bent toch die bekende rapper?”, waarna diegene direct gecorrigeerd wordt door een omstander met de als vanzelfsprekend uitgesproken woorden “Extince toch?” bleven kleven en inspireerden.

Naast de gebruikelijke lading grootheidswaan verkent Extince ook onverkende paden, hij heeft zoals op eerdere albums al bleek namelijk ook een rustige, serieuze kant. In ‘Witte Piet’ vertelt Ex het verhaal van een oude vriend die een traject van zelfvernietiging afliep. Van van school gestuurd worden en stranden in kutbaantjes, naar werkloos wegkwijnen met een uitkering en een overstap van overmatig softdrugs-gebruik naar verdrinken in een hopeloze harddrugs-verslaging. ‘En Zo Geschiedde’ is een terugblik op de periode tussen Ex zijn prille begin als gedreven Engelstalige mc en het startschot van zijn Nederlandstalig succes, Spraakwater. Gerijpte herinneringen van Nederland’s raptrots. ‘Ken Je Frank?’ is een typisch voorbeeld van Extince zijn recht-toe-recht-aan aanpak van “gewoon rappen”, nette beat en strakke rijms, doorvlochten met de ervaringen van een mc die vastzit in de draaikolk na de overgang van bekende rapper naar bekende Nederlander.

De eerste single van Toch? wordt ‘Repper-De-Klep’, de titel herken je van Danny Boy’s gelijknamige rapnummer uit 1980, de energieke, up-tempo track is echter allesbehalve een cover. Maar dat hoor je zelf wel, je weet toch.

Kees de Koning, platenbaas van Top Notch, bracht elk album van Extince uit en is natuurlijk zeer verheugd over dit nieuwe hoofdstuk in de langlopende samenwerking. “Ik ben heel blij dat dit ongelofelijke, vruchtbare Top Notch jaar wordt afgesloten met een album van Extince, toch wel een soort beschermengel van het label,” aldus een trotse Kees. “Het is een klein wonder, een soort komeet van Halley die eens in de drie à vier jaar langsvliegt, waarna niets meer hetzelfde is.”

Extince – Toch? tracklist:

01. ?!
02. Repper-De-Klep
03. Lois
04. Ik Weet Jij Houdt Van Hem
05. Iedere Dag
06. 5 %
07. (N.L.) Nwe Lichting
08. Wee Toch..
09. Witte Piet
10. En Zo Geschiedde
11. Ken Je Frank?
12. Knop Om

Extince zijn nieuwste album Toch? ligt vanaf 7 december in de betere platenzaak.