Incktswaertenacht III: Mayhem


black metal


Dimension F3h (NO, feat. member of Limbonic Art) + Altar of Plagues (IE) + Walpurgisnacht


Het verhaal van Mayhem zal tegenwoordig wel bij iedere metal liefhebber bekend zijn. Mayhem, opgericht in 1984 en vernoemd naar een nummer van Venom, Mayhem with Mercy, behoort tot de eerste lichting Scandinavische black metal bands. De band uit Noorwegen werd opgericht door Euronymous (gitaar), Necrobutcher (bas) en Manheim op drums. Na diverse bezettingen, met onder meer Maniac, die later ook weer verantwoordelijk werd voor de vocalen, treedt in 1988 zanger Dead toe tot de band. Met Dead en ook nieuwe drummer Hellhammer gaat de band op tour en krijgt al snel naam vanwege de extreme live shows waarin opgespiesde varksenshoofden en zakken vol dode dieren onderdeel vormen van de show. Ook sneed Dead zichzelf regelmatig in de armen, met als gevolg dat hij een keer zelfs met spoed naar het ziekenhuis moest.

Kort daarna volgt een van de bekendste episodes uit de geschiedenis van de band: Dead pleegt zelfmoord door zich met een hagelbuks door het hoofd te schieten, Euronymous besluit doodleuk foto’s van de ravage te maken en later komt een van de foto’s terecht op de hoes van de bootleg “Dawn of the Black Hearts”. In de tussentijd gaan de geruchten rond dat Euronymous delen van Dead's hersens gekookt en opgegeten heeft, Necrobutcher een ketting maakte van gevonden schedelfragmenten en Hellhammer zou live drummen met de beenderen van Dead. Necrobutcher verlaat even later de band.

Als in 1993 het eerste studioalbum wordt opgenomen gaat het pas echt mis. Atilla als zanger en Count Grishnackh (bekend van Burzum) als bassist, komen de band versterken. Kort na het verschijnen van “Live in Leipzig”, een eerbetoon aan Dead, wordt Euronymous na een fikse ruzie door Count Grishnackh vermoord. Voor deze moord, en het verbranden van drie kerken, krijgt Grishnackh 21 jaar cel.

In 1994 is de rust wedergekeerd in het Mayhem kamp en komt de band tot de bezetting Maniac, Blasphemer, Hellhamer en Necrobutcher. Dit zou de meest stabiele bezetting blijken, die tot 2004 standhoudt. De band brengt diverse (live)album, 7inches en ep’s uit. In 2004 wordt Maniac vervangen door Atilla, waarmee de band in 2007 haar voorlopig laatste wapenfeit "Ordo Ad Chao" op de mensheid loslaat.

Lees voor de volledige geschiedenis van deze legendarische black metal band ook deze wikipedia.


Mayhem


Dimension F3h
Begonnen als niet-metal project van Morfeus (bekend van Limbonic Art) heeft Dimension F3h zich uiteindelijk ontwikkeld tot een brute, moderne black/trash metal machine. De metal roots kruipen waar ze gaan kan zullen we maar zeggen. De band heeft in diverse bezettingen reeds twee album afgeleverd. Momenteel is de band in de afrondende fase van het derde studioalbum getiteld "Does the pain Excite you?”. Er wordt een plaat beloofd die de donkerder en bruter zal zijn dan het eerdere werk, waarbij melodie en een electronisch geluid een grotere rol had.

Altar of Plagues
Het Ierse Altar of Plagues zoekt het in de black/death hoek. Een rauwe sound en snelle riffs vormen de hoofdmoot, maar er is ook ruimte voor meer ambient georiënteerde stukken, hetgeen de nodige rust geeft. De EP "Through the Cracks..." is inmiddels uitverkocht, wat wel aangeeft dat de band enorm aan populariteit aan het winnen is.

Walpurgisnacht
Ons eigen Walpurgisnacht zal de derde editie van Incktswaertenacht aftrappen met hun pagan black metal. Geïnspireerd door het landschap van De Peel en met Brabantse teksten zorgt de band voor een oorspronkelijk gevoel. Brabantse black, daar zijn we wel trots op!