Eels (presented by Crosslinx)


Locatie: Muziekcentrum Frits Philips


+ Teitur + Nico Muhly + Dez Mona + Autonon + mini optredens van o.a. ContraContra + Goodweatherdaughter + Nomad + Ansatz der Machine e.a.


 

 


EELS headliner op Cross-Linx8 festival
Compositieopdracht door Teitur, Nico Muhly en Holland Baroque Society

Het rondreizend Cross-Linx festival brengt ook dit seizoen een eigenzinnige en aantrekkelijke programmering op het grensvlak van klassieke muziek en pop. Headliner van het festival is de Amerikaanse alternatieve pop/rock band EELS. De jaarlijkse Cross-Linx compositieopdracht gaat naar singer-songwriter Teitur, componist Nico Muhly en Holland Baroque Society.

Cross-Linx is een avontuurlijk en open minded festival tussen klassieke muziek en pop. In het verleden bracht het Cross-Linx bands als John Cale, Trilok Gurtu, The Ex, Spinvis en Yann Tierssen op het festival samen met gezelschappen als het Radio Symfonie Orkest, Schönberg Ensemble en het Metropole Orkest.

EELS, de band rondom Marc Everett oftewel E, is tijdens deze achtste editie van het Cross-linx festival headliner. In wisselende bezettingen (onder andere met een strijkkwartet) bracht EELS zeer gevarieerde albums uit. De muziek van EELS is voortdurend in ontwikkeling en laat zich daarom moeilijk omschrijven, het varieert van rustige pop tot stevige rock.

Compositieopdracht
Cross-linx vroeg de jonge New Yorkse componist Nico Muhly (werkte eerder samen met Björk, Lou Reed, Antony) tezamen met singer-songwriter Teitur (succesvol op het Naked Song Festival 2007) een liedcyclus te ontwikkelen. De cyclus bestaat uit nieuwe songs die Teitur en Muhly samen zullen schrijven, afgewisseld met bestaande muziek van componisten uit de barokperiode tot en met onze tijd: van William Byrd tot John Taverner. Een en ander uitgevoerd op historische instrumenten door het grensverleggende barokensemble Holland Baroque Society, met de instrumentale bijdragen Nico Muhly en Teitur zelf.

Dez Mona (vaak de belgische Anthony & The Johnsons genoemd) spelen in de intieme kleine zaal. Een combinatie van jazz, pop en soul met een spiritueel kantje en een vleugje dramatiek, zo zou je Dez Mona in het kort kunnen beschrijven.

Breakcore / electronica artiest Autonon zal met een speciale door klassieke muziek geinspireerde set de aanvoerder zijn van het naprogramma in de bovenfoyer.

In en om het Muziekcentrum Frits Philips zullen diverse artiesten als ContraContra + Goodweatherdaughter + Nomad + Ansatz der Machinesfeervolle (mobiele) huiskameroptredens doen.

Klik hier voor meer details over Cross-linx.