Icon presents Dillinja


Dillinja + Friction + Noisia


ICON is de terugkerende drum and bass dansavond van de Effenaar in samenwerking met dj’s Nymfo en Pressure. Op ICON hoor en voel je de muziek van de grootste namen uit de drum and bass scene. Dankzij het dikke geluidssysteem van de Effenaar komen de zware beats en bassen perfect tot hun recht op de dansvloer. Na een editie met Pendulum en een met Andy C, hebben we nu een grote afsluiter voor dit jaar voor jullie. De uitvinder van het legendarische "Valve Sound System," drie wereldberoemde Groningers en de man die de "Neurofunk" sound introduceerde bij het grote publiek.

Dillinja
Er zijn maar weinig drum’n’bass producers die zo gevierd en gerespecteerd worden als Dillinja. Zijn handelsmerk van maagomdraaiende basslines en extreem strakke beats maken hem tot een van de invloedrijkste hedendaagse producers.

Al op zijn 23ste had Dillinja meer dan 50 releases op zijn naam staan, op labels Cybotron, Target en IQ, later gevolgd door Prototype en Goldie’s Metalheadz, waar hij een complete nieuwe muzikale richting introduceerde met zijn het ‘The Angels  Fell’. Voor het major label London records produceerde hij het beruchte Cybortron’album, ook weer een mijlpaal in de drum’n’bass geschiedenis.

Dit alles leverde bovendien een basis op voor een reeks schitterende remixen voor een uiteenlopende reeks artiesten waaronder David Bowie, Björk, Basement Jaxx, Artful Dodger en vele anderen. Ook kennen we Dillinja natuurlijk van zijn speciaal voor drum’n’bass ontwikkelde ‘Valve soundsystem’. Zijn eigen label Valve Recordings presenteert hoogwaardige releases van hem en anderen.

Friction
De uit Brighton afkomstige dj Friction heeft de laatste jaren grote indruk gemaakt in de drum and bass scène. Begonnen met het promoten van zijn eigen clubs, werd hij al snel ontdekt en volgden releases op de labels TOV en Renegade Hardware. Daarna was er geen houden meer aan en door middel van de ‘Altitude’ release maakte de wereld kennis met de ultieme fusie van high energy techno en jungle, dat bekend werd als de ‘Neurofunk’ sound.

Releases volgen op Valve Recordings van collega Dillinja, 31 Records, Hospital en True Playaz om er maar eens een paar te noemen. Na zijn eigen show gestart te hebben bij de BBC werd Friction achtereenvolgens uitgeroepen tot ‘best newcomer’, best breaktrough dj’ en de meest recente DJ Mag chart plaatste hem als nummer 3 op de wereldlijst van drum and bass dj’s. Pete Tong noemt hem niet voor niets een ‘Big Dog DJ’. Friction zullen we ons nog lang herinneren!

Noisia
De snelst stijgende ster in drum and bass land is nog Nederlands ook: Noisa is bezig met geschiedenis te schrijven. De drie uit Groningen afkomstige, jonge producers worden al in één lijn genoemd met namen als Pendulum. Ze beschikken dan ook over een bombastische sound die doorklinkt in al hun producties.

Na releases op Moving Shadow en samenwerkingen met jongens als Calyx, Black Sun Empire, Teebee en Bad Company UK haalden ze een nummer 2 positie in de Britse dance charts met hun debuut singel op Andy C’s label Ram. Hun eigen label Vision is alweer aan zijn vijfde release toe en daarnaast maken ze ook muziek voor korte films en in andere genres zoals pop, house en minimal. Van ‘the dominant Dutchmen’ zullen we nog veel gaan horen! Maar jij maakt het nu al mee bij ICON.

Deze ICON editie zal de laatste zijn van dit jaar, dus zorg dat je er bij bent en sluit je drum and bass jaar waardig af!