Vic Chesnutt feat. A Silver Mt. Zion & Guy Picciotto (Fugazi)


Postrock/urban folk


4DALADIEZ


Listen to the full concert here:

Vic Chesnutt is één van de meest bijzondere songwriters van het moment. Een paar kleine wetenswaardigheden om dit te onderstrepen: REM's Michael Stipe is megafan en produceerde ook de twee eerste albums van Chesnutt. Daarnaast kwam er halverwege jaren negentig een heus tribute-album uit voor Vic Chesnutt waarop niet de minsten der aarde songs van de 42-jarige deels verlamde muzikant coverden. We noemen REM, The Smashing Pumpkins, Live, Madonna en Garbage! Maar hoe mooi die covers ook uitpakten, de naar alternatieve urbanfolk neigende songs van Chesnutt, klinken nog het meest puur in de uitvoeringen van de man zelf.

In de Effenaar komt Chesnutt langs voor zijn enige Nederlandse clubshow die in het kader staat van zijn nieuwe album en absolute meesterwerk 'North Star Deserter' (zijn elfde studioplaat!). Cp deze prachtplaat breidt hij, mede dankzij de bijdrages van een ware allstar cast (die grotendeels meekomt naar de Effenaar!) zijn capaciteiten op wonderbaarlijke manier uit richting postrock. De plaat is verschenen bij het befaamde Constellation Records, bij postrock ingewijden uiteraard bekend van de releases van bands als Godspeed You! black Emperor, A Silver Mt. Zion en Do Make Say Think.

Op het album spelen zoals gezegd een aantal grootheden uit de postrock mee, waarvan een groot deel aanwezig zal zijn bij het concert in de Effenaar. Alle zeven leden van Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band, Guy Picciotto (Fugazi), Chad Jones & Nadia Moss (Frankie Sparo), Eric Craven & Genevieve Heistek (Hangedup), Bruce Cawdron (Godspeed You! Black Emperor, Esmerine) and T. Griffin (The Quavers) deden hun duit in het zakje om van 'North Star Deserter' een van de mooiste platen van het jaar te maken.

"Om te huilen zo mooi", schrijft Kindamuzik bijvoorbeeld over het album. "Vic Chesnutt is enig in zijn soort", meent OOR. En fileunder.nl rept dat we hier toch écht te maken hebben met de plaat van het jaar! Oké, warme aanraders hebben we wel vaker, maar beschouw dit concert gerust als een gloeiendhete aanrader!

De line-up voor dit concert bestaat in ieder geval uit:

Vic Chesnutt
Efrim Menuck (Godspeed/A Silver Mt. Zion)
Jessica Moss (A Silver Mt. Zion)
Thierry Amar (Godspeed/A Silver Mt. Zion)
Guy Picciotto (Fugazi)

 

4DALADIEZ
4DALADIEZ is een gestylde boyband die de esthetiek van de Backstreet Boys vermengt met het geluid van vrije improvacts als My Cat Is An Alien en Ashtray Navigations. Het is moeilijk om deze mannen in een hokje te stoppen, vooral omdat ieder optreden kan variëren van psychedelische drones en atonale akkoorden tot harde noise. Sinds de formatie van deze all-starband, een samenwerking tussen Steffan de Turck (Staplerfahrer), Vincent Koreman, Wouter Jaspers (Franz Fjödor/Meldy Peaches) en Bas Verbeek, allen leden van het Tilburgse undergroundlabel en kunstenaarscollectief Vatican Analog, hebben de mannen het podium gedeeld met The Skaters (USA), Usurper (SCO), Nackt Insecten (SCO), Sudden Infant (SW) en The Big City Orchestra (USA). Eerder dit jaar kwam het eerste 4DALADIEZ album uit op het sublieme Goldsoundz label in Noorwegen, waar naast Vulcano the Bear ook Sonic Youth's Thurston Moore zijn plaatjes uitbrengt.