Typhoon + Sticks (Opgezwolle)


Wegens de stormloop op de kaarten is deze show verplaatst naar de grote zaal!


Nadat hij in 2004 de Hiphop finale van de Grote Prijs van Nederland won, zei hij tegen een journalist van 3voor12: “Ik ben echt, en mensen zien dat.” Beter kan Typhoon zichzelf niet typeren. Echt.

Eerlijkheid. Het sleutelwoord voor het debuut album van de Zwolse rapper Typhoon. En eerlijk duurt in dit geval inderdaad lang. Maar liefst drie jaar hebben muziekliefhebbers moeten wachten op Tussen Licht en Lucht, het eerste wapenfeit van Ty. Omdat de man geen genoegen neemt met standaard rap. Omdat hij zijn hart  en ziel blootlegt op zijn plaat en daarbij verder gaat dan je gewend bent. “Ik ben geen rapper, noem me ervaringsdeskundige”, zoals hij zelf zegt. Als het leven een leerproces is, is Typhoon een gierige leerling. Zelden hoor je een artiest die zich zo weinig verschuilt achter een pose en zich zo open en eerlijk durft op te stellen.

Verder dan Hip Hop gaat het, ook muzikaal gezien. Zo zijn invloeden uit  onder andere de traditioneel Afrikaanse, Oosterse en jazz-muziek te horen, naast bijdrages van trompettist Jan Wessels en raps van broer BlaxtarRico en Sticks (Opgezwolle).  Een sfeervolle, grens-overscheidende muzikale omlijsting van de beatmaker Delic (Opgezwolle) geven de plaat een warme, persoonlijke vibe, divers maar geworteld in de Hip Hop.

Let op! Sticks komt met een nieuw album! Fakkelteit, het solo-album in samenwerking met Opgezwolle producer Delic, zal september 2007 het licht zien. Vanavond krijg je daar een vette live show van!Sticks vorige album; Microphone Colossus was in 2004 het resultaat van de samenwerking met Kubus, de veelzijdige beatmaker uit het Verre Oosten. Terwijl Delic de Opgezwolle plaat Vloeistof afmixt, had Sticks geen zin om stil te zitten.  Zodoende komt de mc al snel bij Kubus terecht.

In eerste instantie waren de nummers puur voor eigen gebruik, want Sticks had helemaal geen zin om, naast Opgezwolle, serieus (solo)dingen naar buiten te brengen. Uiteindelijk zetten de mannen zo’n dertig nummers op tape. Twaalf daarvan staan op Microphone Colossus.

Inmiddels heeft een grote schare muziekliefhebbers de sound van Microphone Colossus omarmd en behoren producer Kubus en mc Sticks tot het neusje van de Nederlandse hiphop-zalm. 

Zet je dus schap voor Fakkelteit!

Psssst: vanavond zal er een secret guest appearence zijn uit de Hanzestad aan de Ijsel.