Balkan Bash: KAL


Balkan bash. Let op! Dit concert stond gepland voor 19 september, maar is verplaatst naar 21 september. Enige concert in de Benelux!!!


host dj's Perestroika Sound System + dj Tomasç


Om als zigeuner in Servië te overleven moet je heel voorzichtig laveren in een cultureel en sociaal mijnenveld.  Niemand slaagt er op dit moment beter in dan de groep KAL uit Belgrado om deze wirwar van geschiedenis, mythe, traditie en vooroordelen en trots te overstijgen.  KAL is de hipste zigeunerband van het ogenblik.  Afkomstig uit de rand van Belgrado en gedreven door urban beats met Balkan roots, slagen ze erin de traditionele Balkan zigeunersound te combineren met een 21ste eeuwse stijl.  De groep KAL heeft onderdak gevonden bij hetzelfde label als MOTION TRIO en klinkt al even vernieuwend binnen hun genre. 

KAL werd in 1996 geformeerd door de broers Dragan en Dusan Ristic, Roma-activisten. Het woord Kal betekent toekomst en ' zwart', zoals de Roma zichzelf vaak beschrijven. Door de pers wordt KAL bejubeld als de Servische 'Taraf de Haidouks'. Deze 7-mans formatie wordt bezet met – ongebruikelijk - violen, accordeons en gitaren en contrabas. Ze mengen op vituoze wijze Roemeense folk en Zuid Servische ritmes samen. Zanger Dragan Ristic is met zijn hese stem een belangrijk ijkpunt in de Servische zigeunermuziek, zijn interpretaties doen denken aan het geluid van de legendarische Sabam Bajramovic.

Met hun concerten en album tonen KAL aan dat je een Roma kan zijn en toch met beide voeten in het heden leven.  De mix van hun eerste internationale album was in handen van Mike Nielsen, iemand die mee bepalend was voor vele muziekjes, van de Gillespy sound tot Jamiroquai en Underworld. Het album verscheen in 2006 op het Asphalt Tango Label, tevens thuisbasis van onder meer Fanfare Ciocarlia, Besh o DroM en Esma Redzepova.

Onlangs verscheen overigens de tweede editie in de 'Gypsy Beats & Balkan Bangers' compilatieserie met daarop onder meer een remix van het KAL nummer Mozzerella door niemand minder dan Felix B (Basement Jaxx).

Uw host dj's zijn de heren van Perestroika Sound System en speciale gast dj Tomasç. Met hun twee koffers vol cd's zorgen ze altijd voor een opzewepende mix van turbofolk, balkanska en gipsypunk. Stilstaan is onmogelijk!