Zornik


Zornik wordt vaak gezien als de Belgische Muse. En in die vergelijking zit een behoorlijke kern van waarheid. Het bombast, de waanzinnige melodieën en het puike muzikantschap zijn eigenschappen die Zornik deelt met Muse. Toch zou het Zornik tekort doen om ze alleen te vergelijken met hun Britse vakbroeders. Want het geluid van de vier Belgen heeft zeker iets eigens en unieks.

Zornik werd opgericht in 1999 door zanger/gitarist/toetsenist Koen Buyse. Snel na het uitbrengen van debuutplaat 'The Place Where You Will Find Us' snelde de reputatie de band zowat vooruit. Zeker in het thuisland, waar de band inmiddels een aantal knaloptredens op bijvoorbeeld Rock Werchter, Marktrock en Pukkelpop erop heeft zitten. De prijzenkast van Zornik staat inmiddels bomvol TMF-awards en het aantal radiohits van de groep groeit gestaag. En wanneer de band in het thuisland een optreden geeft, trekken ze arena's vol.

2007 staat voor Zornik in het teken van de plaat 'Crosses' die Zornik opnam op Malta. Referenties met Muse en Placebo zijn wederom niet uit de lucht geplukt. Toch is het wederom smullen geblazen dankzij de opwindende sound die Zornik eruit weet te toveren. Vóór hun show op Rock Werchter doet de band slechts een paar clubshows, waarvan één dus in de Effenaar! Komt dat zien!