Less Than Jake


+ Jaya The Cat


Less Than Jake is een band met vele gezichten. Ooit begonnen als metalband (Less Than Jake bracht ooit een split-cd uit met Megadeth!), evolueerde de band langzaamaan tot een uiterst vrolijke, catchy skapunkband uit het hoekje Mighty Mighty Bosstones, NoFx, No Use For A Name, Reel Big Fish. Op het meest recente album laten de muzikanten uit het altijd zonnige Florida weer een geluid horen dat meer neigt naar hitgevoelige poppunk als die van Fall Out Boy. Hoe dan ook, wanneer Less Than Jake op het podium staat, gaat het dak ervan af. De band heeft een ongeëvenaarde energie die er dan ook aan alle kanten vanaf spat!

Van origine een Amerikaanse band (uit Boston), maar tegenwoordig opererende vanuit Amsterdam, wordt Jaya The Cat vaak omschreven als het Bostonse antwoord op Joe Strummer. Met hun energieke combinatie van dub, ska, rock steady gitaren en een vleugje metal kan de muziekstijl het best omschreven worden als ‘punk reggae’.

Veel liefhebbers van Less Than Jake zullen Jaya The Cat wel kennen. Is het niet van de grote festivals zoals Pukkelpop of Lowlands waar de band eerder speelde, dan vast van de diverse clubtours door Nederland. In februari 2006 stond Jaya The Cat voor het laatst in de Effenaar tijdens het DutchSka Festival.