Afgelast

Esmaye (CANCELLED)


Reeds gekochte kaarten kunnen worden teruggebracht naar de bekende voorverkoopadressen.


Onbevangen en leergierig kijkt de 26-jarige Esmaye de wereld in, om vervolgens haar gedachten en verlangens aan het papier toe te vertrouwen. De liedjes die daar uitrollen zijn gebundeld op dit intrigerende debuut. Op Elements In Me presenteert Esmaye een hybride vorm van elektronische en akoestische muziek. Haar songs kenmerken zich door passie, mystiek, reflectie en relativeringsvermogen, en zijn geïnspireerd door de natuur en haar elementen. Samen met producer Reyn Ouwehand (o.a. Kane, Ellen ten Damme) schreef ze de meeste tracks, ook bevat Elements In Me bijdragen van Rene Merkelbach (o.a. Krezip en Within Temptation) en Geert Huinink (Tiësto).

Als jonge creatieveling deed Esmaye al aan straattheater, figureerde in videoclips, zong in een Nederlandstalige popgroep, was te zien in diverse theaterproducties, danste klassiek ballet en werkte als danseres en zangeres in Mexico. In al die jaren was er een constante factor: ze zette haar gevoelens om in liedjes. Ze schreef haar eerste liedje op 8 jarige leeftijd.

Vanaf dat moment trok ze zich regelmatig terug op haar kamer, waar ze steeds vaker haar gedachten aan het papier toevertrouwde. Ze was echter te onzeker om ermee naar buiten te treden. Op haar 17e kwam ze terecht bij het theatergezelschap De Jeugd van Tegenwoordig. Daarna werd ze gevraagd voor de Nederlandstalige popgroep Express, met wie ze twee singles uitbracht. Na een moeilijke periode zocht Esmaye inspiratie in het zonnige Mexico. Daar, in een luxe 5-sterrenresort, zong en danste ze elke avond voor publiek, terwijl ze overdag yoga- en salsalessen gaf. Die periode bracht haar veel zelfvertrouwen en inzicht over wat ze nu echt met haar leven wilde doen.

Eenmaal terug in Nederland, besloot ze haar liedjes niet langer voor zichzelf te houden. Ze ging aan de slag als MC bij Club Risk in Utrecht en kwam in contact met verschillende producers en DJ’s, ze sloot niet lang daarna een Publishing deal en leverde vanaf die tijd regelmatig teksten en composities aan voor diverse muzikale projecten in de Benelux en Duitsland. Het balletje rolde zo goed dat Esmaye in 2003 besloot een aantal van haar eigen composities in te sturen naar “Op Zoek Naar Talent”, een door DJ Tiësto in het leven geroepen talentenjacht. De jury zwichtte voor haar unieke zangstem en originele composities en uit vele honderden kandidaten was Esmaye de overtuigende winnaar. De overwinning leverde haar een platencontract op bij Black Hole Recordings, het label van DJ Tiësto, waar ze haar debuutsingle ‘Easy’ uitbracht. Vervolgens vroeg de wereldberoemde DJ haar mee op zijn Just Be tour, met als gevolg dat Esmaye door heel Europa en op grote festivals als Pinkpop optrad. Na deze tour besloot ze zich definitief op haar eigen muzikale solocarrière te storten.

Elements In Me is een blauwdruk van Esmaye’s unieke persoonlijkheid. “Dit is wie ik ben, mijn liedjes gaan over mijn eigen zoektocht. Ik heb geen modeljeugd gehad, ik ben al jong uit huis gegaan. Daar gaat bijvoorbeeld het nummer ‘Home’ over.

Hoewel het album ook een donkere en diepzinnige kant van het leven toont, is er meer dan genoeg ruimte voor vrolijkheid en luchtigheid. Zo gaat het spannende ‘Gravity’ over pure lust en nodigt Esmaye de luisteraar in het Aziatisch getinte ‘Open Lashes’ uit om, net als haar, te genieten van het leven. Een andere opvallende track is ‘Sugar Me’, oorspronkelijk een hit van Linsey de Paul in 1972. Esmaye ontdekte het nummer op een oude verzamelelpee die ze op de kop had getikt en was gelijk weg van het nummer. Het nummer lijkt op haar lijf te zijn geschreven, en ze weet er een zodanige eigentijdse en persoonlijke draai aan te geven dat het perfect past tussen haar eigen repertoire.

Pop met een knipoog naar elektronica en met een kern van spiritualiteit, zo zou Elements In Me kunnen worden omschreven. Als componist, tekstschrijver en zangeres gebruikt Esmaye haar eigen leven als handvat om een universeel thema aan te kaarten in haar muziek: “Je kunt op eigen kracht je leven leiden, het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe donker het is geweest. Het kan altijd weer licht worden”.

Esmaye is een jonge, eigenzinnige en vernieuwende artiest die niet bang is voor verdieping, maar tegelijkertijd met beide benen op de grond staat.