Uitverkocht

Mindless Self Indulgence


+ Aux Raus


New Rave meets ADHD punk rock meets Industrial. Klaxons en Enter Shikari fans opgelet!

Twee heren en twee dames. Volkomen gestoord. Of toch niet..? Als er één band is die bewijst dat gestoordheid en genialiteit nagenoeg met elkaar overeen komen, is het Mindless Self Indulgence wel.

 

Wie zijn ze?
Zanger en programmeur Jimmy Urine, gitarist Steve, Righ? (je schrijft het écht met komma en vraagteken!), drumster Kitty en bassiste Lyn Z. vormen tezamen het uit New York afkomstige kwartet met de lange bandnaam. Sinds 1997 brengt het gezelschap al materiaal uit, waaronder het inmiddels zeldzame album Tight uit 1999 dat op Ebay regelmatig rond de 100 dollar oplevert. Een veelvoud hiervan wordt gemakkelijk neergelegd voor het nog zeldzamere, titelloze debuut van de band. Op basis hiervan zou je al voorzichtig van een cultstatus onder de kenners kunnen spreken.

Wat doen ze?
Wat doen ze niet, zou een betere vraag zijn. Hier gaan ze op z'n zachtst gezegd nogal ver in. Ik bedoel maar: hoe gestoord moet je zijn om op je debuutalbum voor een major platenlabel 30 tracks op te nemen? Oké, ik geef toe: dat valt nog best mee. Mindless Self Indulgence maakte het echter nog een graadje bonter. Het viertal doopte het schijfje uit 2000 Frankenstein Girls Will Seem Strangely Sexy en plaatste de songs in alfabetische volgorde. Nog steeds niet overtuigd? Oké, werp dan maar eens een blik op hoogst opmerkelijke titels als 'Cocaine And Toupees', 'Dicks Are For My Friends',en 'I Hate Jimmy Page'. Of het citaat in het boekje bij het debuutalbum: "If you think we're left wing, right wing, gay, straight or bi, I want to tell you right now... we are". Of de foto's bij dit artikel. Dat zegt voldoende, toch? Het kan overigens nog erger. Muzikaal gezien mixt de band licht industriële elektropunk en new rave met Atari-bliepjes tot een smakelijk geheel. Frontman Jimmy Urine voorziet het van een opmerkelijk stemgeluid, waarmee hij zich in aardig wat muzikale bochten wringt. In de knaller 'Faggot' bijvoorbeeld. Of het synthpop-achtige 'Straight To Video' en het vocaal gezien ijzersterke 'You'll Rebel To Anything'.

 

Wat maakt ze zo goed?
Mindless Self Indulgence is een verhaal apart. Een tweede band zoals dit viertal vind je nergens. Originaliteit en creativiteit zijn sleutelwoorden die centraal staan in alles wat deze lui doen. Van hun kleding en uiterlijk tot de muziek en het artwork. Na de klapper Frankenstein Girls Will Seem Strangely Sexy uit 2000, verscheen er niet veel meer dan een live-album en een toer-EP. Pas begin 2005 volgde de échte, volwaardige opvolger, te weten You'll Rebel To Anything. Een prachtplaat waarop de band je alle hoeken van de kamer laat zien en nog meer oog heeft gekregen voor aanstekelijke melodieën. Vijf jaar wachten méér dan waard. Het enige manco: met 10 tracks in 27 minuten doe je je fans simpelweg te kort. Gelukkig verscheen er in 2006 een CD remixen o.a. van industrial grootheden Front 242, Frontline Assembly en VNV Nation. Het echte goede nieuws is natuurlijk dat we zeer binnenkort een nieuwe CD verwachten!