Marva Whitney (James Brown's Soul Sister No. 1)


Enige show in Nederland van "James Brown's Soul Sister No. 1, The First Lady of Funk"


+ The Soulpower Allstars + dj "Soulbrother" Pari + dj Rich Jammin (Drumsuite)


Marva Whitney's rauwe female funk en vette sock-it-to-em soul staat boven iedere vergelijking!

Gezegend met een heldere maar toch krachtige stem (natuurlijk gevormd in de kerk) werd ze eind jaren '60 door James Brown gesmeekt deel uit te maken van de befaamde James Brown Revue. Soul Brother No 1. riep haar kort daarna uit tot zijn Soul Sister No.1.
Marva wordt door de kenners nog altijd gezien als James Brown's meest  funky diva. Niet voor niets speelde ze op zijn begrafenis ...

Het bewijs van Marva's tomeloze soul power wordt onder meer geleverd op legendarische opnamen van Brown's Apollo Theatre shows. Op de plaat van "Live At The Apollo Volume II", (1967) opent Marva bijvoorbeeld op magistrale wijze met haar knallende versie van de klassieker "Think"

Natuurlijk zijn er ook de befaamde singles "Unwind Yourself" (prominent gesampled op "Hear the Drummer Get Wicked van Chad Jackson en DJ Kool's "Let Me Clear My Throat"),  "It's My Thing" en "Things Got To Get Better"

 

In 1988 werd, door de uitgave van de James Brown’s Funky People CD's, Marva's carriere nieuw leven in geblazen, wat resulteerde in een enorme wereld tournee met de JBs Allstars (o.a. Bobby Byrd, Vicki Anderson, Lyn Collins, Maceo Parker, Fred Wesley and Alfred “Pee Wee” Ellis). En sinds dien zijn er nog jaarlijks exclusieve shows van haar te beleven. De Effenaar is dan ook zeer verheugd deze grote soul diva in Eindhoven te mogen verwelkomen.

De James Brown kenners, funk freaks en hiphop headz, weten natuurlijk dat ze deze show niet mogen missen, maar ook degenen die eerder  in de Effenaar bij de shows van Maceo Parker, Lee Fields, Sharon Jones of binnenkort Solomon Burke hun dak gaan zullen wederom onvergetelijke avond gaan beleven.