Cross-linx 7: Nordic Listening met o.a Kashmir


is een samenwerking van de Effenaar met Muziekcentrum Frits Philips en TAC. Let op! Het festival begint om 19.30 uur in het Muziekcentrum, de Effenaar gaat open om 21.30 uur!


o.a. John Erik Kaada (IPECAC) & Rotterdams Kamerorkest + Kashmir + Husky Rescue + Ryan Teague (TYPE) e.v.a.


(John Erik Kaada)

programma:

Cross-linx dozen
19:30 o.a. Alice Rose (DK), Easter Bunny (S), Utarm (N), Sten Ove Toft (N), Jon Eriksen (S), Jane Helen Johanson, Nina Hynes e.a

Muziekcentrum Frits Phillips:
20:15 Amstel Saxofoon Quartet
21:00 John Erik Kaada & Rotterdams Kamerorkest & Nederlands Vocaal Laboratorium

Cross-linx dozen
21:45 o.a. Alice Rose (DK), Easter Bunny (S), Utarm (N), Sten Ove Toft (N), Jon Eriksen (S), Jane Helen Johanson, Nina Hynes e.a

Effenaar:
22:15 Ryan Teague
23:15 Husky Rescue
0:30 Kashmir

Cross-linx:
‘Geslaagd festival in concertzalen’, kopte het Eindhovens Dagblad naar aanleiding van Cross-linx 2006. Volle zalen in het Muziekcentrum en de Effenaar. En het was dringen bij de ‘privé-concerten’ die zich afspeelden in kartonnen dozen op de route tussen de concertzaal en het poppodium. Cross-linx is een van de leukste festivals van Nederland, avontuurlijk en verfrissend. ‘Cross-linx werpt zich op als bruggenbouwer tussen de afdelingen klassiek en pop. Vrij letterlijk zelfs’, stelde OOR.

Cross-linx goes Scandinavia
Dit jaar wordt het serieus Nordic walking (de kartonnen dozen staan weer opgesteld!) tussen het Muziekcentrum en de Effenaar, want Cross-linx tast namelijk de muzikale grenzen af in het noorden. Tussen de poolcirkel en zo’n 54 graden noorderbreedte, en al het moois dat daartussen zit. Een festival met als ‘sonische geografie’ van zeg Scandinavië en omstreken: met de sferische klankwereld van types als Björk en Arvo Pärt als muzikale coördinaten.


 


Indrukwekkend visitekaartje
De hoofdgast is de Noorse popmuzikant John Erik Kaada die (in navolging van John Cale en Bauer) de jaarlijkse Cross-linx-compositieopdracht kreeg. Kaada leverde met zijn laatste cd ‘Music for moviebikers’ op het IPECAC label van Mike Patton ‘een indrukwekkend visitekaartje af voor de internationale filmwereld’, aldus OOR. Een cd die klinkt als het perfecte huwelijk tussen Ennio Morricone en Yann Tiersen. Cross-linx vroeg Kaada een aantal tracks te bewerken voor het Rotterdams Kamerorkest en het Nederlands Vocaal Laboratorium.
 


 


Kashmir
Headliner is het Deense Kashmir. Met hun laatste cd 'No Balance Palace', geproduceerd door sterproducer Tony Visconti en met gastbijdragen van rocklegenden David Bowie en Lou Reed, leverde de band wederom een album af dat in Scandinavië goed is voor platinum. Nadat Pinkpop afgelopen jaar overstag ging is het nu de beurt aan Cross-linx om plat te gaan voor hun sferische rock in de betere Coldplay-traditie.

 

 


IJzingwekkend mooi
De avond wordt geopend door het Amstel Saxofoon Quartet met verrassende nieuwe muziek uit de Baltische staten. Verder verwelkomt het festival het Finse Husky Rescue (foto), dat de luisteraar op hun nieuwe album "Ghost is not real" meeneemt naar onbestemde droomlandschappen waarbij Mum, Air, en Hooverphonic als referentie dienen. Maar Husky Rescue maakt ook gebruik van invloeden uit de postrock om zo tot een fraai eigen geluid te komen. Sterkste troef van de band rond Marko Nyberg is de knappe zangeres Reeta-Leena Korhola wier vocale kwaliteiten ergens tussen Emiliana Torrini en Nina Persson geplaast kunnen worden.
 

 


Componist / laptopper Ryan Teague (TYPE-records)grossiert op zijn beurt in filmische sferen. Met aanzetten van piano, harp en cello mixt hij in zijn digitale molen zijn muziek tot mysterieuze tracks. Denk daarbij aan de verstilde symfonieën ala Arvo Pärt, Henryk Górecki en Giya Kancheli. Ryan Teague's quartet bestaat uit Tom Edwards (Coil & Spiritualized): Marimba , Bela Emerson (Stomp & Pico): Cello, Rhodri Davies: Harp en natuurlijk Ryan Teague (Type Records): Laptop.

Tijdens deze Cross-linx kun je naar het noorderlicht luisteren...