The Frames


Folkrock


Bell x 1 + aftershow met The Horse Company in het café


Of de folkrockers van The Frames nog een introductie behoeven? Geen flauw idee. Als je een Ier bent, dan kun je waarschijnlijk alle songs van deze band van voor naar achter en omgekeerd meezingen. De band geniet in eigen land dan ook een supersterstatus.

The Frames uit Dublin timmeren al vijftien jaar aan de weg, maar pas sinds vorig jaar houdt ook de wereld buiten Ierland zijn oren gespitst. Met ook in ons land positieve gevolgen. Zo stonden de sympathieke indierockers de afgelopen jaren op London Calling, Eurosonic en Pinkpop met als hoogtepunt hun overtuigende concert op Lowlands afgelopen zomer en de uitverkochte clubtour die daarop volgde. Reden te meer om deze band in huis te halen.

 

Vorig jaar verscheen het doorbraakalbum "Burn The Maps". Met dit album wisten frontman Glen Hansard en co. op inventieve wijze het betere gitaargeweld te combineren met een incidentele uitspatting op elektrische viool. Naast dat laatste album is er nog steeds "Set List", een live-verzamelaar. En god, wat is die cd goed. Dat is geen toeval: wie ooit al eens een concert van deze band meemaakte, weet dat deze mannen keer op keer de pannen van het dak spelen. 

Voor de opnames van het nieuwe album "The Cost" sommeerde Glen Hansard zijn troepen dan ook om alles live in te blikken. Maar goed ook, want de band klinkt op deze pracht cd een stuk organischer dan op voorgaande platen.

Een door het leven getergde Hansard zingt zijn longen uit zijn lijf en de semi-akoestische begeleiding met viool en piano zorgt voor de noodzakelijke melancholie. Het sterkste aan The Frames is echter de perfecte balans tussen muziek en uitvoering. De tien liedjes zijn wonderschoon en door ze in één take op te nemen maken de Ieren optimaal gebruik van hun superieure live-ervaring. Ongekunsteld en recht uit het hart. Niet de vrolijkste franzen, deze Ieren, maar musiceren kunnen ze!