Fanfare Ciocarlia


Speedfanfare. Let op! Met een Effenaar-ticket van Fanfare Ciocarlia krijg je op dezelfde avond ook GRATIS toegang tot de show van Ivo Papasov in het Muziekcentrum! Voor de actie geldt wel Vol=Vol.


Perestroika Sound System


Alle liefhebbers van balkan beats, russendisco en zigeuner fanfares opgelet! De befaamde speedfanfare Fanfare Ciocarlia uit Roemenië, keren op volle snelheid terug op het Effenaar podium!

 

Deze Roma zigeuners zijn zo mogelijk nog onstuimiger dan de blazers van Goran Bregovic: het uit het oosten van Roemenië afkomstige Fanfare Ciocarlia. Hun dorp heet Zece Prajini en telt net geen vierhonderd inwoners, voor het merendeel zigeuners. ’s Avonds, als de wind gaat liggen, steken ze de koppen bij elkaar en spelen muziek. Duizelingwekkende tempo’s en onweerstaanbare ritmes. Muziek voor bruiloften, begrafenissen, feesten en partijen. Over de twaalfkoppige Fanfare Ciocarlia zijn inmiddels twee films gemaakt, allebei bekroond. Daarnaast leverden ze een groot deel van de muziek voor de succesfilm ‘Gegen die wand’. De sensatie van het afgelopen Effenaar seizoen!

CD: 'Gili Garadbi'
DVD: 'Gypsy Brass Legends'
Film: 'Iag Bari'

 

Het huidige Rusland herbergt een grote hoeveelheid muziek die onze Westerse oren nog niet kennen. Perestroika Sound System onderzocht in de zomer van 2005 het partygedrag van Russen. Dat bracht hen via Moskou met de Transsiberië-express naar Perm, midden in de Oeral. Hier maakten ze kennis met het culturele erfgoed van het echte Rusland: borsjt, wodka en polka! Sommige stereotypen zijn gewoon 100% waar.

Een gebrek aan cafés in de miljoenenstad Perm, vergde een diepgaander onderzoek naar de uitgaansbelevenis van de Rus.
Ze kwamen terecht in de vele louche partytenten die overal langs de wegen opgezet waren. De lokale dj draait er zijn gekopieerde cd’tjes. Veelal Russische volksmuziek in combinatie met Westerse muziekstijlen die op het eerste gehoor onmogelijke combinaties lijken. Besnorde Georgiërs bakken er shashlicks op de barbecue en dikke Russische dames serveren er lauwe wodka uit plastic flessen. Het is een groot feest waarbij lallende gasten elkaar op de dansvloer opzwepen.
Gypsypunk, sovietabilly, speedpolka en klezmerska waren slechts een kleine greep uit de vreemde combinaties die hen om de oren vlogen. Ontsnappen aan deze cultuurschok was onmogelijk: meedoen aan deze ultieme russendisco-orgie de enige optie.

Eenmaal terug in de lage landen -met een flinke lading op de lokale markt aangeschafte cd’tjes in de koffer- werd de honger naar Oost Europese muziek steeds groter. Dankzij het internet groeiden hun collecties gestaag en ontdekten ze nog vele andere obscure feestorkesten. Deze muziek moet iedereen horen! Laat je door hen verrassen en dans!