Red Bull Soundclash: Beef vs. C-MON & Kypski


referee: DJ Git Hyper + Reporter/host: Horace Cohen


Beleef Soundclash als de Effenaar wordt omgebouwd tot een dampende arena. In deze ultieme muzikale krachtmeting strijden Beef en C-Mon & Kypski vanaf twee podia om de stem van het publiek. In verschillende rondes proberen de bands elkaar te overvleugelen.

MC/reporter Horace Cohen (o.a De Lama's) voorziet de zinderende fysieke strijd van live commentaar. Scheidsrechter en dj Git Hyper (o.a. bekend van de Comedyfactory) houdt toezicht op de handhaving van de spelregels. Wie blijft er tot het laatst toe scherp en alert en weet het publiek definitief voor zich te winnen? Welke band doorstaat de vier rondes en wint deze ultieme battle? Het publiek heeft de laatste stem en kiest de overwinnaar.

Over Soundclash:

Soundclash is een ‘battle of bands’. Een echte strijd tussen groepen, die om en om tegen elkaar spelen. Maar: uiteraard wel een strijd met een knipoog. Het idee voor Soundclash komt voort uit de clashes die er zijn tussen reggae soundsystems op Jamaica. Maar je kunt ook verder teruggaan in de geschiedenis: een aantal eeuwen terug wedijverden Bach en Händel al met elkaar op de klavecimbel aan het Habsburgse Hof in Wenen en jazzbands in New Orleans deden bijna niets anders dan battlen. Kortom: strijd tussen muzikanten is er altijd geweest.

Soundclash gaat uit van een muzikale arena. Twee bands spelen op tegenover elkaar geplaatste podia en het publiek staat tussen hen. Tussen de podia, op een goed zichtbare, verhoogde plek aan de zijkant van de zaal, staat de dj/scheidsrechter. De Presentator/mc legt de spelregels uit, kondigt de bands aan en bespeelt het publiek.

De bands treden op volgens een rondesysteem. Ze spelen als warming-up een aantal van hun eigen nummers, maar moeten in latere rondes ook creatief reageren op wat de tegenstander doet. Dynamiek is hierbij het sleutelwoord; even rustig, dan weer voluit.

Net zoals tijdens een sportwedstrijd moeten de muzikanten het in de spanning van de strijd waarmaken. Passie, creativiteit en overtuigingskracht in combinatie met skills maken het verschil. Door de reacties van het publiek weten de bands tijdens de verschillende rondes meteen waar ze aan toe zijn. De muzikanten gaan tot het uiterste, wat zorgt voor een unieke en uitdagende show. De winnaar van de avond wordt door het publiek gekozen door middel van een stemming met een applausmeter.