Popronde: The Polar Exploration Ship + Unyx


ihkv Popronde


The POLAR Exploration Ship, afkomstig uit Den Haag, wordt in 2004 opgezet door Selwyn Slop, zanger en gitarist van de emocore band Incense. Geïnspireerd door acts als The Allman Brothers Band, Neil Young en The International Tussler Society (a.k.a. Motorpsycho) duikt Slop de oefenruimte in met bassist Misja van den Burg en Lennart Bess (ook in Burma Shave) op drums, banjo en pedal steel guitar. De zaken raken in een stroomversnelling als Incense besluit zich op te heffen en componist Slop al zijn tijd aan de nieuwe band kan weiden. In de witte winter van 2005 worden twee nieuwe leden aan boord verwelkomd: organist en Fender Rhodes-speler Peter van der Meer en slide-gitarist Willem Mulock. Met de vervanging van Van den Burg door Mark Bubberman (ex-Kinkster) is de bemanning compleet.

Na de zoektocht naar de juiste bezetting van de band ontwikkelt de muziek van The POLAR Exploration Ship zich in de daaropvolgende periode tot een aangename combinatie van warme, dampende seventiesrock uit het diepe zuiden van Noord-Amerika en het koude, alternatieve geluid van de jaren negentig. De ideale band voor wanneer je je om 00.30 uur, na een lange, koude avond door stad van kroeg naar kroeg gependeld te hebben, lekker in ons behaaglijke café hebt genesteld.

 


Op het toppunt van de breakbeat hype eind jaren negentig was Unyx een kleine sensatie in Nederland. Ze brachten verscheidene platen uit op het Djax-label en speelden op festivals als Metropolis en Popkomm (DE). Sindsdien is er veel gebeurd met de band: van de originele bandleden zijn er nog maar twee over, het contract met Djax is beëindigd en de muziek is geëvolueerd tot een eigenzinnige mix van electronix en breakcore.

Dat Unyx hierna keihard terugslaat wordt duidelijk middels met onder andere Venetian Snares in Atak en Funckarma in Doornroosje. Unyx brengt live een set die van minimale electronix evolueert tot compromisloze breakcore. Alles er tussenin is eigenzinnig, tegendraads, scheef en fascinerend. Unyx zorgt er voor dat je wakker blijft om 03.00 uur in het café!

00.30 - 01.15 The Polar Exploration Ship (café)
02.00 - 02.30 Maniacs of Noise (grote zaal)
03.00 - 03.30 Unyx (café)