The Opposites + Kiddo Cee


hiphop


"Wij maken geen softe schijt. Wij maken buitenlandse funk met een oerhollandse flavour." 

Willem de Bruin (20 jaar, Noordeinde) moest op de middelbare school voor straf een rap schrijven en ontdekte zo een, tot dat moment, verborgen talent. Zijn vriend Twan van Steenhoven (19 jaar, Heiloo) nam zijn gitaar ter hand en samen maakten ze de leerlingen en docenten van hun school deelgenoot van Willems strafwerk. Hiphop werd hun verslaving en nu, enkele jaren later, kennen hiphopliefhebbers het duo als Willy, a.k.a de Polderneger, en Big2, samen The Opposites. Opposites, omdat Twan heel lang en blank is en Willy heel klein en donker. Big2: “En omdat ik vet knap ben en Willy vet lelijk.”  

Het eerste album dat het tweetal samen maakte, heette Youngsters, een Engelstalige plaat, maar uiteindelijk kozen Willy en Big2 voor rappen in hun moerstaal. Op Straatremixes deel II en III, en in het NPS televisieprogramma DeBattle lieten The Opposites al horen waar ze goed in zijn; rauwe, recht voor z’n raap lyrics combineren met een gezond gevoel voor humor, hier en daar aangevuld door melodieuze refreintjes ingezongen door de Polderneger. Big2 produceert bovendien alle beats zelf. 

In het begin stonden The Opposites onder contract bij Mastermind Records, het label dat ook het eerste werk van Lange Frans en Baas B / D-Men uitbracht. Nu droppen ze op TopNotch hun Nederlandstalige debuutalbum De Fik Erin. The Opposites zijn niet vies van een flink potje braggin’ & boastin’, maar leveren met De Fik Erin ook enkele weldoordachte, conceptuele nummers af. Op Nu Ga Je Er Lekker Aan rekent Big2 op brute wijze af met zijn middelbare school-frustraties en op Wat Moet Je Van Mij richt het duo zich rechtstreeks tot meneer agent: “Val mij niet lastig omdat ik te hard op mijn scootertje rijdt of omdat ik graffiti spuit, maar ga liever achter de echte bad guys aan”. Zo luidt de strekking van hun boodschap.  

MC Kiddo Cee is niet geboren maar wel getogen in de Bijlmermeer. Hij begon zijn loopbaan in 1991, als mc in Da Bratpack a.k.a De Bengelbende. Zes aanvoerders van deze organisatie, waaronder Kiddo Cee, vergaarden bekendheid in het landelijke hiphop circuit als Resarecktaz INC. Kenmerkend waren hun actuele teksten die voor ‘mainstream’ begrippen nogal zwaar te verteren waren.

Met hun ’Heizelclub’ project in 2000 besloten zij het over ’n (iets) lichtere boeg te gooien dat resulteerde in ’n platencontract bij het Eindhovense Djax en 3 tracks op de verzamelaar ‘De Posse Deel 5'. Niet tevreden met dit bescheiden succesje ging Kiddo Cee in 2001 zijn eigen weg en won verscheidene freestyle battles. Kiddo Cee leverde gastbijdrages op ondermeer het derde album van Extince en nam een track op met Rick D en Raymzter voor de Patta Mixtape.

Het debuutalbum BioLogica van Kiddo Cee is nu verkrijgbaar in de winkels. Op het album van de Amsterdamse MC staan o.a. Atta de Tolk, Complex, Kubus en Opgezwolle. Wederom is het duo Baksteen (Willie Wartaal & Vieze Fur) weer van de partij voor de skits op het album.

Voordat het zover was, dropte Kiddo Cee eerst nog een promo-mixtape op het net, genaamd PromoLogica. Deze is gratis te downloaden via de TopNotch site.