the spirit that guides us


+ Jetsetready + As the curtain falls


the spirit that guides us (inderdaad in KLEINE letters geschreven) is een redelijk uniek gezelschap. Neem bijvoorbeeld de nationaliteiten van de bandleden: een Noor, een Engelsman, een Hongkongnees en een paar Nederlanders stellen de band samen. De muzikale samensmelting van deze internationale zielen levert een al even unieke sound op waarin melodieuze meezingrefreinen, maniakale screams, dissonante gitaren en de tomeloze energie van hardcore elkaar in evenwicht houden.
Debuutalbum 'the sand, the barrier' (inderdaad weer met KLEINE letters) uit 2001 was er één met ongekende spanningsopbouwen en een torenhoge intensiteit.

Op vervolgplaat 'north and south' (2004) liet the spirit een geluid horen dat meer neigde naar Amerikaanse rock, met hier en daar geluiden die je makkelijk in een David Lynch-soundtrack kun plaatsen. De liedjes bleven echter even avontuurlijk en bijzonder mede door de twee zangers (één échte zanger en één screamer) die elkaar mooi in evenwicht hielden.

Onlangs heeft the spirit that guides us het album 'we are under reconstruction' uitgebracht. Hoewel die titel anders doet vermoeden, ziet de band dit niet als een verzamelplaat of tussendoortje. Er staat namelijk ook veel nieuw materiaal op de plaat. En de tour die de band naar de Effenaar voert, zien de leden al helemaal niet als tussendoortje. Omdat ze zo ver van elkaar wonen, is wekelijks repeteren er niet bij. Maar áls ze dan met elkaar op het podium staan, vliegen de vonken er aan alle kanten vanaf.