Napalm Death + Born From Pain


metal


+ Mendeed


Ja hoor, Barney en zijn kompanen van Napalm Death zijn nog steeds 'alive and kicking'. En als je dacht dat deze godfathers van de grindcore aan agressiviteit, snelheid, inventiviteit of brutaliteit hebben ingeboet, moeten we je toch echt flink teleurstellen. Luister maar naar hun nieuwe album "Smear Campaign" en je zult horen dat deze mannen nog danige oorpijn kunnen veroorzaken.
Want voor wie het nog niet wist: Napalm Death is niets minder dan een legendarische band. Toen ze in 1987 met hun debuutalbum "Scum" op de proppen kwamen, degradeerden ze alle bands die tot dan toe als 'heftig' werden gezien in één klap tot een stelletje mietjes. Want zo log, laag, extreem en diep als Napalm Death, ging tot dan toe niemand.
Inmiddels bestaat Napalm Death bijna 25 jaar en zijn ze twaalf studioplaten verder. In die jaren gebeurde er veel. Zo overleed langdurige gitarist Jesse Pintado onlangs en werd zanger Mark 'Barney' Greenway halverwege de jaren negentig zelfs eens ontslagen.
Maar al gauw bleek dat de band niet zonder Barney kon (en omgekeerd blijkbaar ook niet). En wees nu eerlijk, heb je ooit zo'n lekkere venijnige grunt gehoord als Barney hem uit zijn strot tovert? Goed, links en rechts hebben jongere metalbands geprobeerd Napalm Death qua heftigheid voorbij te streven. Maar deze legendes houden ook vandaag de dag nog makkelijk stand temidden van welke grindcore-, of deathmetalband dan ook.

Op het Limburgse Born From Pain mogen we best een beetje trots zijn. Want ver buiten de grenzen van Nederland staat deze band bekend als een prima exponent van moderne thrashmetal. Dat bewezen ze al op hun vorige vier platen en dat zal op hun aankomende schijfje "War" niet veel anders zijn. Op dat album zijn trouwens gastbijdragen te horen van Jan Chris de Koeijer (zanger Gorefest), Lou Koller (zanger Sick of it All), Pepe (gitarist Hatesphere) en (ja, daar heb je hem weer) Barney, de zanger van Napalm Death. Gooi de deathmetal, hardcore, speedmetal en grindcore van voorgenoemde bands op een stapel en je krijgt een idee van wat voor een impact Born From Pain heeft. Hoezo bruut?