Michael Franti & Spearhead


Feel good hiphop, funk en reggae


+ Dj Boima


Michael Franti is de Grote Vriendelijke soul-, funk-, reggae- en hiphop-Reus van Spearhead. Door de aderen van de Amerikaanse bombast loopt bloed dat ongetwijfeld genetische parallellen vertoont met dat van Marvin Gaye, Sly Stone, Bob Marley en Chuck D (Public Enemy). En dat resulteert op het podium meestal tot een imposant staaltje dansbare en optimistische muziek.

Toch zijn de teksten en thema's van Michael Franti & Spearhead niet lichtvoetig op te vatten. Franti stelt namelijk veel politieke en menselijke problemen aan de kaart, waar hij maar kan. Zijn teksten zijn altijd sociaal geëngageerd, maar ook al zijn de onderwerpen van de nummers van Spearhead niet altijd even lichte kost, wanneer hij op het podium verschijnt, tovert Franti met zijn natuurlijke positieve charisma een collectieve glimlach op de gezichten van zijn aanhoorders.

Op het nieuwe Franti & Spearhead-album 'Yell Fire' (het vierde studioalbum dat de groep uitbrengt onder de naam Michael Franti & Spearhead) maakt de zanger zich weer als vanouds zorgen over de toestand van de wereld. De plaat werd opgenomen in Kingston, Jamaica en dat hoor je er via de dancehall- en reggaevibes ook aan af. Maar ook funk, pop, hiphop en rock zijn genrestijlen waarvoor Franti en co. hun hand niet voor omdraaien.  Samen met een strakke, veelzijdige band als Spearhead, maakt de boomlange zanger er in de Effenaar ongetwijfeld een feestje van. Want dat Franti een absoluut podiumdier is, weten ze ook al bij Pinkpop, Werchter, Pukkelpop, Lowlands, en ga zo nog maar even door...Mis deze warme muziek niet in de kille decembermaand!