Hatebreed


metalcore


+ Unearth + Twelve Tribes


Hatebreed is geen band, het is een hele beweging. Althans, zo zien de bandleden van deze ultiem vette hardcoreband het zelf. De Amerikaanse band heeft in ieder geval een ontzettend trouwe fanschare, en dat hebben ze dik verdiend ook.
Hatebreed gooit de hardcore van Sick of it All, de thrash van Slayer en de metal van Sepultura lekker op één hoop. Resultaat: een uiterst agressief klinkend geheel waarbij de gitaren vaak lekker grooven in het lagere register. Debuutalbum "Satisfaction is the Death of Desire" sloeg halverwege jaren negentig dan ook in als een bom.
Extra 'selling point' van de band is de uiterst fanatieke zanger Jamey Jasta die dusdanig imposant kan brullen, dat je alles wat uit zijn strot verschijnt, zonder tegensputteren voor waar aanneemt. Niet stom dus van MTV om hem in Amerika als nieuwe presentator van het ooit zo populaire programma Headbangers Ball neer te zetten.
Met hun gloednieuwe album Supremacy (hun vijfde studioplaat en de eerste in drie jaar) in de achterzak, staan de heren van Hatebreed weer in de startblokken om de Effenaar hun wil op te leggen.

Waar veel metalcorebands de laatste tijd een stap richting commercie zetten door het toevoegen van lekker in het gehoor liggende melodieuze refreintjes, heeft Unearth besloten juist de andere kant op te gaan. En dat is op hun nieuwe, door Terry Date (Pantera, Deftones) geproduceerde plaat "III: In The Eyes of Fire" te horen ook. Op dat album (hun derde in drie jaar) klinken ze nog venijniger dan voorheen. De dubbele gitaarloopjes doen vaak rechtstreeks denken aan Iron Maiden, maar voor de rest is het pure agressie dat de boventoon voert. Meer referenties? Vooruit dan: Unearth heeft de ballen van Pantera, de techniek van Slayer en de intesiteit van Killswitch Engage. En ze hebben de sleutel in handen om de grote zaal van de Effenaar eens goed in vuur en vlam te zetten.