Comedy Night


Comedy


MC William Sutton (UK) + Jeffrey Spalburg + Greg Shapiro (USA) + Jonaz Oz (USA) + Nabil


Iedere tweede zaterdag van de maand komt een topselectie van stand-up comedians uit binnen- en buitenland naar je toe!!  Harde, snelle en hilarische humor op topniveau.


MC William Sutton (GB)

Sutton heeft een voorliefde voor acteren en Shakespeare en kent nagenoeg al de sonnetten van de meester uit zijn hoofd. In de afgelopen tien jaar introduceerde hij ongeveer 1000 comedy shows. Tijdens deze tien jaar heeft hij één jaar vrijgenomen om zijn Postgraduate Diploma in Shakespeare Studies te halen. 

Deze in Engeland geboren, van Schotse ouders afkomstige comedian heeft snel naam gemaakt in Nederland. Sutton heeft een talenknobbel en spreekt Nederlands, Duits, Frans en Spaans. Hij is de host die het publiek met een gigantisch orgasme weet op te warmen met de universele taal van de lach, beginnend met ’n glimlach.


Jeffrey Spalburg

'En als de beat dan eenmaal loopt, dan loopt de rest gewoon vanzelf….’
 
Deze rhyme-quote is zeker van toepassing op Jeffrey Spalburg,  MC pur sang, acteur en schrijver. Het was in de hiphopscene waar MC Jeff (toen nog onder de naam MC Cocktail) zijn eerste stappen zette. Begonnen in verschillende (underground) rapgroepen en later in een aantal bands (o.a. The Hipbone Connection en Horn of Plenty) leerde hij de kunst van het MC-en.  
 
Een goede leerschool: naast het schrijven van nummers kreeg hij, onder invloed van het publiek, de kunst van het freestylen (improviseren) onder de knie. Hoewel bij de optredens alle nummers van tevoren vaststonden, was zo'n freestyle-sessie meestal het hoogtepunt van de avond.
 
Later, onder de naam Brothers Of Showbizz hoste hij jarenlang samen met zijn collega Najib Amhali diverse festivals. Door hun geheel eigen wijze van presenteren waren de Brothers graag geziene gasten op o.a. Bevrijdingspop, Racism Beat It, Lowlands en De Megafestatie. Hier was het vooral snel inspringen op het publiek en op onverwachte situaties. Het aankondigen van de verschillende bands gebeurde altijd met een chant of een rap zowel in het Engels als in het Nederlands, al dan niet voorzien van een 'human-beat box'.  
 
Hij combineerde zijn twee grote liefdes, theater en hiphop, tot een nieuwe vorm en toerde met zijn eigen gezelschap Made In Da Shade in binnen- en buitenland. De groep had veel succes met hun optredens en werd gezien als de pioneer op het gebied van Urban Theater in Nederland; een rauwe, directe, snelle vorm van theater die veel navolging heeft gekregen. MC Jeff is binnen de groep nog steeds actief.
 
Het zelf schrijven begon een steeds belangrijkere plaats in te nemen en naast zijn eigen producties begon Jeff ook steeds meer te bedenken en schrijven voor derden. Sinds 1998 is hij de vaste tekstschrijver van cabaretier Jorgen Raymann, voor zowel het theater als voor de tv.

Greg Shapiro

Greg Shapiro is één van Boom Chicago's grappigste, langste en meest elastische acteurs. Hij studeerde theater en performance art aan Northwestern University in Evanston, Illinois (USA). In 1994 bracht deze improv comedian zijn talenten naar Amsterdam om bij Theater Boom Chicago te spelen. Sinds 1997 treedt hij meerdere malen per week op in Het Leidsepleintheater. Deze legendarische plek inspireerde hem zich te verdiepen in het Nederlandse cabaret. In 2001 waagde hij zich voor het eerst samen met Jon Rosenfeld aan zijn Amerikaanse interpretatie van de oudejaarsconference. Inmiddels heeft het duo in deze stijl vier succesvolle voorstellingen gemaakt, waaronder Going Down (beste Boom show ooit volgens De Volkskrant) en Mr. America Contest (over de laatste presidentsverkiezingen in de VS).

Greg staat bekend om zijn politieke inzicht. Met zijn talent om humoristisch commentaar te leveren op recente gebeurtenissen is hij een veelgevraagd gast bij radio en televisie. Zijn komische commentaren waren al te zien bij Nova, het NOS-journaal en AT5 en te beluisteren op Radio 1 en Radio 3.

"Hoe wordt je een Nederlands-Amerikaans burger?", "Hoe verklaar je de Nederlandse vreemde voorkeur voor Lionel Richie?", "Hoe doe je gewoon in een land dat zich in een identiteitscrisis bevindt?" Op deze vragen en meer probeert Greg een antwoord te vinden. Greg woont al meer dan 10 jaar in Nederland, is getrouwd met een Nederlandse vrouw, heeft twee kleine kinderen en is van plan om hier voor altijd te blijven (als minister Verdonk niet ontdekt dat hij eigenlijk ook onder valse naam Nederland is binnengekomen).

 

Jonas Oz, geboren en getogen in California, tijdens de Anti-Vietnam oorlogs rellen in de Summer of Love, verhuisde op 6 jarige leeftijd naar Oakland en is sindsdien emotioneel onstabiel. Nadat hij zijn tienerjaren als pacifistische punk rocker had doorgebracht, verdwaalde hij tijdens het touren met The Grateful Dead op 20 jarige leeftijd. Hij werd gevonden terwijl hij een boom aan het omhelzen was in the Great North West. 

Hij begon zijn carriere als vis verwerker op de werf van San Fransisco. Daarna werd hij vrachtwagen chauffeur , bakker, liedjes schrijver, roadie en greppel graver. In een vlaag van verstandsverbijstering verkocht hij al zijn bezittingen, behalve zijn collectie van Barbie poppen zonder hoofd, en verhuisde naar het zuiden van Spanje samen met een kannibale Ierse psychoot. Voordat hij kon zeggen:”Hey, take your damm Prozac, honey!” was hij terecht gekomen het Babylon van de benelux. Hij besloot om Amsterdam zijn nieuwe thuis te noemen.

Als comedian staat Jonas Oz bekend om zijn talent om publiek van alle leeftijden, alle nationaliteiten en alle rangen en standen te vermaken. Zijn charmante, ondeugende stand-up comedy stijl zorgt ervoor dat iedereen op het puntje van z’n stoel zit.