Transmit by D-Fuse feat. André Galluzzi


MU, Effenaar and Full Spectrum presenteren een avond vol visual arts - electronica - minimal techno!


D-Fuse (UK) + Scanner (UK) + André Galluzzi (D) + Terrace (NL) + Burnt Friedman/Jaki Liebezeit (D) + Banabila (NL) + Crowd Formation (UK) + visuals by D-Fuse + Visual Kitchen + Oxygen + Actop


Het Londense collectief D-Fuse behoort tot de internationale top op het gebied van audiovisuele kunst en VJ-ing. Opgericht in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw door ontwerper/kunstenaar Michael Faulkner is D-Fuse (een woordspeling die tegelijk de fusie en het diffuse in het werk tot uitdrukking brengt) uitgegroeid tot een veelzijdig gezelschap. Doel van D-Fuse is het continu verbreden van de mogelijkheden voor digitale kunst en deze op een zo toegankelijk mogelijke wijze bekend maken bij een breed publiek.

Transmit is de eerste grote solo-presentatie van D-Fuse. Het project bestaat, passend bij het veelzijdige en multidisciplinaire karakter van het collectief, uit drie onderdelen. Het eerste deel is een live-performance in de Effenaar, waarvoor niet alleen D-Fuse zelf aantreedt maar ook diverse door hen uitgenodigde gasten het podium betreden. Onder hen de wereldvermaarde geluidskunstenaar Scanner (UK), Burnt Friedman en Jaki Liebezeit (D) en Terrace (NL), de VJ-collectieven ACTOP (UK/E) en Visualkitchen (B) en VJ Oxygen en Michel Banabila (NL). De avond wordt afgesloten door minimal techno top dj André Galluzzi (D). Deel twee en drie, expositie en mini-symposium vinden plaats in Mu art gallery vanaf zaterdag 9 september.

Line up:

  • 20:30 Open
  • 21:00 Crowd Formation + Actop
  • 21:30 Banabila + Oxygen
  • 22:15 Friedman/Liebezeit + D-Fuse/Actop
  • 23:15 Scanner + D-Fuse
  • 00:15 Terrace + Actop
  • 01:00 André Galluzzi + Visual Kitchen
  • 04:00 End

André Galluzzi komt oorspronkelijk uit Frankfurt maar resideert alweer enige jaren in Berlijn, waar zijn roem pas echt start als resident van de legendarische 'Tresor' club. Daarna volgde al snel 'Ostgut' wat inmiddels omgedoopt is tot 'Berghain' en als de beste en vetste club van Berlijn beschouwd wordt. Is het voor gasten een eer om daar te draaien, André werd er als huis dj beroemd mee en bracht vorig jaar de spraakmakende 'Berghain01' mixcompilatie uit. Zijn sets zitten vol geweldige mixen van de allernieuwste minimal en techno platen die hij tot een bijzonder opzwepend geheel weet te smeden met vele trucs met de dj mixers en exclusief muziekmateriaal. Hij draait graag lange sets om goed op te bouwen en als publiek wordt je er compleet in meegezogen. Vanavond een drie uur lange spetterende afsluitende set!

Voorafgaand aan André's set een uitgebreid programma:

Terrace bijgestaan door Visual Kitchen (visuals en onderdeel van D-Fuse) is het melodische techno project van label voorman Stefan Robbers van Eevo Lute Muzique. Hij bracht vorig jaar het album 'Interesting Times' uit wat op uitstekende internationale kritieken met superlatieven als 'het techno album van het jaar' mocht rekenen. Elegant electronic music is de term die hij zelf hanteert om zijn muziek te omschrijven, zijn nieuwe werk ligt dan ook veel meer in de richting van de minimale techno met house invloeden en vervreemdende geluidscollages gecombineerd. Een speciale set aangepast op de visuals voert je van ambience naar opzwepende dance beats.

Robin Rimbaud aka Scanner bewandelt het gebied tussen geluid, ruimte, beeld en vorm door middel van gelaagde soundscapes die gebruik maken van technologie in zijn meest extreme vorm. Ooit begonnen met het controversiële gebruik van uit de ether geplukte telefoongesprekken is zijn muziek meer gebruik gaan maken van de achtergrondruis van steden, mensen en techniek. Drone music in optima forma, soms vertederend, vaak verontrustend. Samenwerkingen met onder andere Brian Ferry, Radiohead, Laurie Anderson en vele anderen en spraakmakende performances waarbij hij de ruimte gebruikt zoals Tate gallery en Centre Pompidou zijn het resultaat.

Burnt Friedman heeft veel van de wereld gezien en gebruikt dit in zijn opvallende producties. Samenwerkingen met de Duits/Chileense Atom heart aka Señor Coconut zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook het recente ‘Out in the stick’, samen met David Sylvian. Sinds 2001 ontwikkelde hij een samenwerking met Jaki Liebezeit wat resulteerde in de prachtige Secret Rhythms albums waarvan onlangs deel 2 uitkwam. Friedmans muziek is gevoelig, electronisch, maar ook akoestisch, heeft invloeden uit de pop- en jazzwereld en laat zich niet categoriseren. Zien en horen is dan het beste! Jaki Liebezeit stond aan de basis van de Krautrock met zijn band Can, later gevolgd door performances met een indrukwekkende deelnemerslijst zoals Brian Eno, Depeche Mode, Primal Scream, Eurythmics en Bill Laswell. Naast drums bestudeerde hij ondermeer ook Flamengo en Arabische muziek.

Michel Banabila uit Rotterdam heeft als specialiteit elektronische manipulaties van de menselijke stem en het componeren met en herarrangeren van samples, tekstuele fragmenten. Naast akoestische instrumenten gebruikt hij daarvoor objecten, elektronica, buitenopnames, kortegolfuitzendingen en zelfgemaakte instrumenten. Zijn werken zijn filmisch, atmosferisch en onnavolgbaar. Hij componeerde onder meer muziek films, documentaires, video-art, theaterproducties en choreografieën.

 

 

Crowd Formation oftewel Matthias Kispert is actief als muzikant, geluidsartiest en sound designer in Londen sinds 2000. Hij startte toen zijn inbreng in D-Fuse met een door hemzelf zo omschreven “foreign mysterious sound manipulation collective, who congregate at irregular intervals + then disperse again” . De invloeden van zijn werken komen van de ervaring van het  stadsleven en zijn een duik in de relatie tussen stedelijke ruimte en geluid.