film: Kamer 306, Nederlandse Elektronische Muziek uit het Philips Natuurkundig Laboratorium 1956-1960


documentaire


Kamer 306, Nederlandse Elektronische Muziek uit het Philips Natuurkundig Laboratorium 1956-1960

Een documentaire van Jeanne de Bont en Henk Lamers. Het Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips is een werelwijd begrip als het gaat om research en technische vernieuwing op gebied van beeld, geluid en media. In de jaren 1956-1960 heeft zich op dit NatLab een uitzonderlijke ontwikkeling voorgedaan.

Na lang aandringen van Walter Maas (destijds directeur van de stichting Gaudeamus), was ingenieur Roelof Vermeulen, als chef van de akoestische afdeling, bereid gevonden om binnen het NatLab een studio in te richten voor het maken van elektronische muziek. In die periode (1956-1960) waren er twee interessante ontwikkelingen binnen dat NatLab. De eerste ontwikkeling was het Poème Électronique ten behoeve van het Philips Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel. De eerste multimedia show waarvoor Edgard Varèse werd aangetrokken voor het maken van de muziek. Le Corbusier was de bedenker van het Poème Électronique en Xenakis was verantwoordelijk voor de uitvoering van de architectuur.

De tweede ontwikkeling in diezelfde periode was het feit dat Dick Raaijmakers en in een later stadium Tom Dissevelt de opdracht kregen om uit te zoeken hoe je elektronische muziek populair kunt maken. De documentaire 'Kamer 306' gaat dieper in op de achtergronden en beweegredenen van de componisten, technici en medewerkers die destijds betrokken waren bij bovenstaande ontwikkelingen.

Geïnterviewden zijn: Dick Raaijmakers (Medewerker, Componist Akoestische Groep), Erwin Roebroeks (Kunstwetenschapper, Musicoloog), Jo Scherpenisse (Techicus Akoestische Groep 1956-1959)Kees Tazelaar (Componist, Producer), Kees Teer (Hoofd Akoestische Groep 1959-1965), J Emile Aarts (Vice President Philips Research), Cees Wansdronk (Academicus Akoestische Groep), Ronald Dissevelt (Fotograaf), Jeroen van der Schaaf (Directeur BastaMusic) en Wessel de Jonge (Wessel de Jonge architecten bna bv).

Bekijk hier de trailer.

Bezoek ook de audiovisule voorstelling: Solitude