Comedy Night


Stand-up comedy


Bob Maclaren (N-Z) + Leon v.d. Zanden + Dwight + Menno Mats+ MC Jonas Oz (USA)


Iedere tweede zaterdag van de maand een topselectie van stand-up comedians uit binnen- en buitenland in de Effenaar. Harde, snelle en hilarische humor op topniveau!!


Bob Maclaren (N-Z) is geboren in Nieuw-Zeeland en heeft elke hoek van de wereld een plezier gedaan met zijn laconieke en verrassende comedy. De combinatie van het isolement van de kiwi’s en de verschoten gekheid van Amsterdam, geeft Bob een verfrissende en onorthodoxe kijk op het leven. Een ongeëvenaarde verteller met een mimiek die het best omschreven kan worden als mild onsamenhangend. Zijn optredens zijn in elk continent op t.v. uitgezonden. Discovery Channel gaf hem zelfs zijn eigen show 'Bobs World' genaamd. Gefilmd in acht verschillende landen, waar Bob als onverwachte reisgids zichzelf vermaakt met alle zaken die reisprogramma’s negeren. Het reizen en constant verward zijn door het leven in alle uithoeken van de wereld, komen terug in Bob z’n scherpe en originele comedy. Bob werkt op t.v. ondermeer voor Comedy Factory, Raymann is Laat en Kannibalen (BNN).


Leon v.d. Zanden werd op 25 oktober 1977 met de keizersnede gehaald in het voormalige St. Lambertus Ziekenhuis te Helmond, nu Elkerliek Ziekenhuis geheten. Omdat zijn moeder uit het Afrikaanse Mauritius afkomstig is, kreeg hij een bruin kleurtje mee en omdat zijn vader een van oorsprong Helmonder is, werd het lichtbruin. Deze Brabantse publiekslieveling is vooral bekend als de coole, snelle jongen met de bruine, zachte vacht. Hij is razend populair in Zuid- en Midden-Nederland waar hij moeiteloos de schouwburgen vol trekt.


Jonas Oz (USA) is geboren en getogen in Californië, tijdens de Anti-Vietnam oorlogsrellen in de "Summer of Love". Op 6-jarige leeftijd verhuisde hij naar Oakland en sindsdien is hij emotioneel instabiel. Nadat hij zijn tienerjaren als pacifistische punk rocker had doorgebracht, verdwaalde hij op 20-jarige leeftijd tijdens het touren met The Grateful Dead. Hij werd gevonden terwijl hij een boom aan het omhelzen was in the Great North West. Jonas begon zijn carrière als visverwerker op de werf van San Fransisco. Daarna werd hij vrachtwagenchauffeur, bakker, liedjesschrijver, roadie en greppel graver. In een vlaag van verstandsverbijstering verkocht hij al zijn bezittingen, behalve zijn collectie van Barbie poppen zonder hoofd, en verhuisde, samen met een kannibale Ierse psychoot, naar het zuiden van Spanje. Voordat hij kon zeggen: ”Hey, take your damn Prozac, honey!” was hij terecht gekomen in het Babylon van de Benelux. Jonas besloot toen om Amsterdam zijn nieuwe thuis te noemen.

Als comedian staat Jonas Oz bekend om zijn talent om publiek van alle leeftijden, alle nationaliteiten en alle rangen en standen te vermaken. Zijn charmante, ondeugende stand-up comedy stijl zorgt ervoor dat iedereen op het puntje van z’n stoel zit.


De carrière van Dwight begon in 1985 toen hij een drie minuten durend nummer schreef en opnam voor een radio station in Suriname, zijn geboorteland. Vele remixes van jaren '80 hits volgden. Na jaren van dj-en, rappen en productie werk besloot hij om stand-up comedy te gaan proberen. Vanuit zijn thuisbasis Amsterdam reist Dwight het hele land door met zijn unieke comedy act vol met waargebeurde verhalen, accenten, imitaties en liedjes. Afwisselend in het Engels en in het Nederlands.

Menno Mats
Menno Mats stapte tien jaar geleden voor het eerst op het stand up podium. De volgende 7 jaar stond hij zich echter af te vragen wat hij daar nu precies moest. Het leverde hem wel zijn comedy motto op:

"Ik ga net zolang dood op het podium tot ik reïncarneer als een goede comedian."

Na een halve finale plaats tijdens The Culture Comedy Award 2004 begon het Mats-treintje lekker te lopen. Zijn eerste internationale succes behaalde hij in Adelaide en vervolgens viel ook Melbourne als een blok voor zijn charmes. Nu is hij terug en stapt niet langer van het podium onder begeleiding van een ronkende air conditioning maar wel met daverend applaus.