Opgezwolle


Hiphop


+ Typhoon + Sexy afterparty in de kleine zaal


Leuk hoor, dat we Amerikaanse grootheden als Guru en KRS- ONE naar Eindhoven kunnen halen, maar natuurlijk vergeten we ook onze eigen Nederlandse hiphop superhelden Opgezwolle niet!!

 

Rico, Sticks en Delic leggen met hun nieuwe CD 'Eigen Wereld' de lat voor de Nederlandse hiphop weer eens flink wat hoger. De eigenzinnigheid, relevantie en noodzaak (om maar eens een zwaarwichtige term te gebruiken) van hun hiphop overschaduwt inmiddels het gros van de MTV rap. De kans is groot dat 'Eigen Wereld' de muziekgeschiedenis in gaat als hét onbetwiste hoogtepunt in het genre. Want hoe goed het debuut van De Jeugd van Tegenwoordig ook was, de heren uit het hoge noorden gaan er bikkelhard overheen met een plaat die even compromisloos als briljant is.

In eerste instantie is dat de verdienste van producer Delic, die het album een donkere, bijna beklemmende sfeer heeft gegeven. Zijn geniale beats kraken en schuren als een nachtelijk ritje in een verlaten, roestige achtbaan, met dezelfde opwindende, maar angstaanjagende gevolgen als resultaat. Het zijn avant-gardistisch klinkende soundscapes, geschikt als soundtrack voor minimalistische, Japanse horrorfilms. Hooguit vergelijkbaar met de donkerste tracks op het meesterlijke 'Mezzanine' van Massive Attack. 

Nee, een vrolijk album is 'Eigen Wereld' niet. Het artwork (volledig zwart) en vooral de teksten van Rico en Sticks weerspiegelen een tamelijk somber wereldbeeld. Het knappe is dat de rappers hun engagement luid en duidelijk verwoorden, zonder in preken te vervallen. Hier hoeven geen zieltjes of stemmen gewonnen te worden; wat we horen zijn uitsluitend de op rijm gezette maatschappelijke opvattingen van een paar intelligente twintigers.