Guru (GangStarr, Jazzmatazz)


Hiphop, jazz, soul, R&B


+ DJ Doowop + Solar + Damn Tasty Dj's


De uit Brooklyn afkomstige rapper Guru (Gifted Unlimited Rhymes Universal) is steeds een buitenbeentje geweest in de wereld van de hiphop. Zijn band GangStarr blijft de absolute rapcrew numero uno. Zij waren overigens de eersten die rap en jazz met elkaar wisten te mengen.


Guru maakte met GangStarr talloze klassiekers als 'Step in the arena' (1991), 'Daily Operation' (1992) en 'Hard to earn' (1994). Op deze albums toont hij zich als de ongekroonde koning van de rauwe, tijdloze hiphop. Geen bling maar zeggen waar 't op staat zonder verstrikt te raken in het hedendaagse riedeltje van geld, macht en status.

Na drie GangStarr platen neemt Guru zijn toonaangevende eerste solo album op onder de naam Jazzmatazz. Met de hulp van enkele gerenommeerde jazz muzikanten als Donald Byrd, Branford Marsalis, Lonnie Liston Smith, Ronny Jordan, Courtney Pine, Roy Ayers en Brand New Heavies zangeres N'Dea Davenport laat Guru zien dat de combinatie van jazz en hiphop tot hele vette resultaten kan leiden.

Guru heeft altijd al verder gekeken dan zijn neus lang is. Zijn recept: een fusie van jazz, R&B, rap, funk en soul. Op Jazzmatazz vol. 2 werkten mee: Chaka Kahn, Me'shell N'degeochello, Jamiroquai, The Solsonics, Courtney Pine en Donald Bird. In 2001 verscheen vol. 3 onder de noemer 'Streetsoul' met medewerking van de hemelse stemmen van Macy Gray, Kelis, Erykah Badu en Angie Stone. 


Onlangs heeft Guru de CD 'Version 7 - the street scriptures' uitgebracht, waarmee hij wederom bewijst nog steeds een zeer relevante rapper te zijn. Ook vanavond laat deze levende legende op het Effenaar podium horen waarom hij tot de wereldtop behoort.