Cross-linx: Yann Tiersen + Bauer & Metropole Orkest e.v.a.


Dit festival begint om 20.00 uur in het Muziekcentrum Frits Philips. Het vervolg van het festival met Yann Tierssen is vanaf 22.00 uur in de Effenaar.


André Manuel + Roos(beef) + Micromusic + Python Saxofoonkwartet & Joey Marijs + Wiek Hijmans & EnAccord Strijkkwartet


Cross-linx
In hokjes denken, heilige huisjes en rock ‘n roll-cliché’s zijn taboe. Onderga met open vizier de multi-prikkelende sensatie van Cross-linx: een totaalfestival met een keur aan bands, nieuwe muziekensembles, dj’s, video en veel meer in de Effenaar en het Muziekcentrum!

Eindhoven beleeft de eerste editie van dit grensoverschrijdende festival. Cross-linx presenteert state-of-the-art cross-overs en ‘links’ tussen nieuwe (klassieke) muziek en een ander populaire genre: dit jaar dus pop.

19.00 - 20.00 Huiskamermuziek-route met o.a. André Manuel, Roos(beef) en Micromusic.
 

Op de route tussen het Muziekcentrum en de Effenaar staan verschillende kartonnen huiskamers ontworpen door artistieke duizendpoot André Manuel en gemaakt door Kunstenaarskollektief Willie. Manuel en de andere artiesten geven mini-optredens met (huis)kamermuziek. De concerten zijn toegankelijk voor kleine groepen publiek op verschillende tijdstippen. Omstanders kunnen het concert via tientallen spionnetjes van buitenaf beleven.

André Manuel komt uit de popmuziek het Nederlands cabaret binnen, maar bleef al die tijd ook muzikaal actief. Zo studeerde hij enige tijd jazzgitaar aan het conservatorium in Arnhem, maakte furore met zijn bands Fratsen en Krang en deed op ‘klassiek gebied’ een project met het Residentie Orkest in ‘t Paard van Troje.

Andere acts die je tegen komt in één van de dozen: Grote Prijs van Nederland winnaar (singer-songwriter) Roosbeef. Of beter gezegd een exclusief solo-optreden van frontvrouwe Roos Rebergen. BJ Baartmans zal op zijn beurt de bezoekers een spiegel voorhouden en de luisteraar verrassen met een heus strijkkwartet in de doos...?! Micromusic is een groep muzikanten en kunstenaars die zich voor hun werk laten inspireren door oude computerspelletjes zoals die werden gemaakt voor bijvoorbeeld Commodore Amiga, Nintendo gameboys en andere prehistorische computers. Deze artiesten

komen van praktisch de hele aardbol, en communiceren via de website micromusic.net. Uit Zweden verwelkomen we Random en Paza (maakte vooral furore met remixes van Beck). Uit ons eigenste Holland micromusicman Gijs Gieskes alias Videohometraining. Verder kom je solo-optredens tegen van Cross-linx acts als het Python Saxofoonkwartet en Wiek Hijmans.

www.maneman.nl, www.roosbeef.nl, www.micromusic.net, www.randomizer.se, http://paza.x-dump.com, www.videohometraining.nl

20.00 - 20.30 Python Saxofoonkwartet & Joey Marijs (MC Frits Philips)

Het Python Saxofoonkwartet en slagwerker Joey Marijs brengen een recht voor zijn raap concert waar de energie van af spat. Met werken van Phillip Glass, Michael Nyman, Christian Laiba, Louis andriessen en het onvolpresen duet voor saxofoon en tape "Grab it!"van Jacob ter Veldhuis.

www.pythonsaxofoonkwartet.nl

20.00 - 20.30 Wiek Hijmans & EnAccord Strijkkwartet & EnAccord Strijkkwartet (MC Frits Philips)

Electrisch gitarist Wiek Hijmans en het EnAccord Strijkkwartet brengen een hommage aan aan de Amerikaans componist Steve Reich: een van de grote wegbereiders van de minimalmusic. Inspiratiebron voor mensen als Yann Tiersen. Hijmans speelt Electric counterpoint (1987), oorspronkelijk geschreven voor de jazzgitarist Pat Metheny. Hier wordt een complex klankweefsel gegenereerd dat is samengesteld uit de wisselwerking tussen de solist en maximaal twaalf op de tape vastgelegde gitaarpartijen. Hetzelfde procédé gebruikte Reich in Triple Quartet: twee op tape opgenomen strijkkwartetten tegenover een derde live spelend strijkkwartet. De pers over de uitvoering van het EnAccord Strijkkwartet:  "... Het speelniveau is opmerkelijk hoog. Zo werd het hondsmoeilijke Triple Quartet van Steve Reich met schijnbaar gemak gespeeld door het EnAccord Kwartet. Tempo, tellen, techniek en telepathie, ze hadden het in huis..." (11 dec 2003, Brabants Dagblad)

www.enaccord.nl, www.xs4all.nl/~musician, www.stevereich.com

20.45 - 21.30  Bauer & Metropole Orkest (MC Frits Philips)

In goede ‘Cross-linx traditie’ wordt een compositie-opdracht gegeven aan één van de meest spraakmakende acts van dit moment. In deze editie is dat Bauer, de band van voormalig Bettie Serveert-drummer Berend Dubbe en Sonja van Hamel. Het duo schrijft nieuw werk voor de combinatie van Bauer en het Metropole Orkest, ‘world’s leading jazz and pop orchestra’.

www.bauer-plaza.com, www.metropoleorchestra.com

21.30- 22.00 Huiskamermuziek-route met o.a. André Manuel, Roos(beef) en Micromusic.

 

22.00 - 23.30 Yann Tiersen (Effenaar)


De Franse multi-instrumentalist en componist Yann Tiersen krijgt ten onrechte pas bekendheid na zijn soundtracks voor Le Fabuleux Destin D'Amélie Poulain en Goodbye Lenin, maar heeft daarvoor al 5 prachtige albums gemaakt vol Franse folk, chansons en straatmuziek, maar ook met rock, avant-garde, klassieke en speelgoedmuziek en minimal music. Hij schuwt het experiment ook niet, want hij heeft al een mini cd met de inmiddels opgeheven experimentele groep Bästard op zijn naam staan..


Yann Tiersen wist iedereen te ontroeren met zijn minimalistische muziek voor Le Fabuleux Destin D'Amélie Poulin. Met zijn steeds vrolijke, intieme en bewogen stijl en zijn aandacht voor detail, creëert hij een bijzondere en melancholische sfeer.

Dat de muziek van de fransman Yann Tiersen niet in een hokje geplaatst kan worden bewijst hij nogmaals op zijn nieuwe album Les Retrouvailles, dat uitblinkt in verscheidenheid. Hierop knallen de strijkers (viool, contrabas, cello) er vol in, doen de pianosolo’s hun repetitieve best en zijn de gastvocalisten indrukwekkend en aangenaam: Elizabeth Fraser (ex-Cocteau Twins), Stuart A Staples (Tindersticks), Jane Birkin, Christophe Miossec, Dominique A en een koor. Ook klavecimbels, vibrafoon, zaag, elektrische gitaren, fluit, mandoline, banjo, accordeons en elektronica doen opgewekt mee. En toch is het een droefgeestig ontmoetingscentrum geworden voor chansons, klassieke muziek, rock en speelgoedmuziek à la Pascal Comelade. Deze cd onderstreept zijn muzikale klasse. Intimiteit wordt meesterlijk verweven met gevoeligheid en energie.


Samen met zijn 4 muzikanten (gitaar, bas, drum en Ondes-Martenot) en gastzangers brengt hij zijn repertoire met vette rockaccenten, intieme speelgoedmuziek, gierende violen en romantische bandeonsolo's op de planken. link: Yann Tierssen

Cross-linx wordt heet van de naald geprogrammeerd met oor en oog voor de laatste trends: check www.cross-linx.nl voor up-dates van het festivalprogramma.