Night of the Gypsies 2006: Fanfare Ciocarlia (RO) + Gitans de Perpignan (F)


Speedfanfare!


Night of the Gypsies is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarin het beste uit de Europese zigeunermuziek verenigd wordt in een opwindend en verrassend programma. De artiesten van Night of the Gypsies brengen zigeunermuziek in al haar vormen voor iedere muziekliefhebber. Swingende nummers en een dosis drama van de straat: zigeunermuziek pur sang! 

Deze editie bestaat het programma uit het beroemde roma zigeuner orkest Fanfare Ciocarlia uit Roemenië, aangevuld met de prachtige Franse sinti rumba groep Gitans de Perpignan waarin enkele leden van de groep Tekameli zitten.

Fanfare Ciocarlia (Roemenië)

CD: 'Gili Garadbi'
DVD: 'Gypsy Brass Legends'
Film: 'Iag Bari'

Ze zijn zo mogelijk nog onstuimiger dan de blazers van Goran Bregovic: het uit het oosten van Roemenië afkomstige Fanfare Ciocarlia. Hun dorp heet Zece Prajini en telt net geen vierhonderd inwoners, voor het merendeel zigeuners. ’s Avonds, als de wind gaat liggen, steken ze de koppen bij elkaar en spelen muziek. Duizelingwekkende tempo’s en onweerstaanbare ritmes. Muziek voor bruiloften, begrafenissen, feesten en partijen. Over de twaalfkoppige Fanfare Ciocarlia zijn inmiddels twee films gemaakt, allebei bekroond. Daarnaast leverden ze een groot deel van de muziek voor de succesfilm ‘Gegen die wand’. De sensatie van het afgelopen folkseizoen, nu als headliner op Night of the Gypsies! Rumba Rumania!

Gitans de Perpignan (Frankrijk)

Frankrijk heeft een vrij rijke traditie aan zigeunermuziek, met als bekendste exponenten Manitas de Plata en Gypsie Kings. Uit het Quartier Saint-Jaume van Perpignan komt deze vierkoppige zigeunerfamilie: les Gitans de Perpignan.

Gitans de Perpignan spelen een heerlijke mix van rumba, religieuze muziek, Catalaanse folk met gitaren, bas en zang. Een niet te missen avond!