Spin Off 2006: Breakdance battles


De Zuidelijke voorronde van de landelijke breakdance wedstrijd Spin Off 2006.


Hosted by Sherloc (Zombi Squad) + Andy Ninvalle + DJ Cutnice e.a.


Dit is de Zuidelijke voorronde van de landelijke breakdance wedstrijd Spin Off 2006. Een evenement voor iedereen die van hiphop en/of breakdance houdt. De beste b boys én b girls uit Nederland ‘battelen’ om de titels "beste danser", "beste duo", "beste groep" en "beste showcase". Voor de jongsten is er een speciale wedstrijd categorie: "duo t/m 14 jaar". Rond de battles zijn er DJ’s, VJ’s en gast optredens van bekende (buitenlandse) groepen. De Spin Off finale vindt op 1 april plaats in de Melkweg in Amsterdam.

Spin Off dicht een belangrijke rol toe aan het structureel ondersteunen en coachen van jonge dansers. Daarmee biedt Spin Off jong talent een kans om de stap naar een professionele danscarrière te maken. Voor dit doel wordt er tijdens de finale voor alle deelnemers een bijzonder randprogramma opgezet, dat - naast diverse workshops en symposia - optredens van internationale breakdancegroepen omvat. De winnaars worden na de finale door Spin Off begeleid door het organiseren van masterclasses en op maat gemaakte coachingstrajecten. 

Breakdance wedstrijden bestaan uit zogenaamde ‘battles’. Tijdens deze wedstrijden tonen de breakdansers hun vaardigheden. De ‘battles’ lijken erg veel op een gechoreografeerd gevecht, maar bestaan vooral uit improvisatie. De jury wordt samengesteld uit bekende dansers, breakdansers en choreografen. De wedstrijden worden tussen individuele dansers, duo’s en ‘crews’ (dit is een groep van dansers) gehouden. Naast de ‘battles’ wordt er ook gejureerd op "beste show".

Achtergrond

Breakdance is midden jaren ’70 ontstaan in de Bronx in New York en behoort tot de vier elementen van hiphop (de andere zijn: rap, graffiti en DJ-ing). Breakdance battles bleken een goed alternatief voor de ‘fysieke oorlogen’ tussen gangs. De nieuwe dansstijl ontwikkelde zich snel en was steeds duidelijker aanwezig in videoclips en dansfilms. Eind jaren ’80 nam de aandacht voor breakdance af en kreeg de kunstvorm een gedateerd imago. Halverwege de jaren ’90 leefde de interesse in breakdance opnieuw op en sindsdien is breakdance weer hot. Van het songfestival tot de nieuwste videoclip van Madonna, van commercials tot Scapino Ballet, breakdance is overal te zien. In de muziek- en filmindustrie is breakdance duidelijk aanwezig als uiting van straat- en jongerencultuur. In iedere stad in Nederland wordt, net als aan voetbal of basketbal, aan breakdance gedaan.