EXTINCE presenteert: De Avonturen van de Exter-O-Naldus


Met o.a. Klopdokter, dj Allstar Fresh en special guests


 

Samen met Kees de Koning staat de Oosterhoutse rapper Extince aan de wieg van het TopNotch-label. Tien jaar geleden maakt de Brabander zijn Nederlandstalige debuut, met het inmiddels legendarische nummer Spraakwater: de eerste Nederlandstalige hiphop-plaat die de top tien van de hitlijsten bereikt! Met de komst van deze single stapt de hiphop van Nederlandse bodem eindelijk uit de kinderschoenen. Extince, a.k.a. de Exter-o-Naldus, tilt het genre naar een hoger niveau door niet langer Amerikaanse hiphop domweg te vertalen en niet klakkeloos te imiteren wat rappers in de Verenigde Staten doen. De geboorte van de typisch Nederlandse hiphop is een feit.   

Binnenlandse Funk, het debuutalbum van Extince uit 1998, wordt door mensen uit alle lagen van de bevolking juichend ontvangen. Met de singles Viervoeters, Kaal Of Kammen en Zoete Inval scoort de Ex hit na hit en zijn album wordt door muziekjournalistiek Nederland bejubeld. Sommigen recensenten spreken zelfs van ‘één van de belangrijkste platen van Nederlandse bodem aller tijden’.Hennie Vrienten noemt, tijdens de persconferentie waar de Doe Maar comeback wordt aangekondigd, Extince als een van de meest indrukwekkende nieuwe Nederlandse artiesten in het post-Doe Maar-tijdperk. Voor het gros van de meer nieuwe helden aan het hiphop front, zoals bijvoorbeeld Opgezwolle en Terilekst, was de muziek van Extince een toonaangevende inspiratie en soms zelfs een directe aanleiding om te beginnen met het musiceren.

In 2000 verschijnt het tweede album van Extince; Vitamine E. Ook nu ontvangt de rapper louter lovende kritieken. De singles Grootheidswaan en de Avonturen van de Exter-o-Naldus behalen niet dezelfde hoge posities in de hitlijsten als hun voorgangers, maar kunnen desalniettemin rustig hits genoemd worden. Een ander hoogtepunt op het tweede album is Dutch Touch; ‘Een multiculturele jamsessie’ waarbij acht rappers in acht verschillende moedertalen het smeltkroes-effect van hiphop demonstreren.De titel van zijn derde plaat, 2e Jeugd, refereert aan het hongerige gevoel dat Extince tijdens het opnameproces door zijn aderen voelt stromen. Dit gevoel van honger is voor Ex vergelijkbaar met de drive die hij twintig jaar geleden voelde, toen hij in eigen beheer zijn eerste single uitbracht.

Onlangs stond Ex, samen met zijn dj Code Red, op het podium in de Melkweg, ter ere van de tiende verjaardag van TopNotch. Oplettende luisteraars hoorden daar behalve alle golden oldies, óók nieuw werk de revu passeren. That’s right; Prins Extince werkt momenteel hard aan geniaal nieuw materiaal!