HARD-Fi


Taxi To The Ocean


Het gaat op dit moment erg hard met de nieuwe Britse sensatie HARD-Fi. Na de hits "Hard To Beat" en "Tied Up Too Tight" kun je nu dagelijks de fantastische clip "Cash Machine" op de muziekzenders bewonderen! Tijdens hun korte tour door Nederland doet HARD-Fi de Effenaar aan als enige plek in het zuiden des lands...
...een mooie kans om bij dit unieke optreden aanwezig te zijn!

Luister naar:
HARD-Fi - Cash Machine (Windows Media Player)
HARD-Fi - Tied Up Too Tight (Windows Media Player)

Kijk naar:
Cash Machine (fragment clip, Quicktime)

 

De stroom jonge, frisse Britse rockbands lijkt eindeloos. Na onder meer The Cribs, Razorlight en Kaiser Chiefs blaast de Engelse pers wederom de loftrompet. En om maar weer gelijk op de bandwagon te springen: ook deze band weet perfect 80’s invloeden te combineren met moderne rock ‘n’ roll.

Het in 2002 opgerichte jonge kwartet uit de Londense voorstad Staines nam voor slechts 300 pond hun eerste mini-album op in een tot studio omgebouwd 24-uurs café. Niet snel hierna brak in Londense indiekringen de buzz rondom HARD-Fi los. De band wist veel aandacht te trekken met een aantal guerrillagigs (o.a. op Heatrow waar de band een videoshoot deed 100 meter onder de landende vliegtuigen). Toen de legendarische producer Rick Rubin vervolgens het woord ‘meesterwerk’ in de mond nam na het beluisteren van de demo, was de nieuwe britpop hype compleet.

Begin 2005 nam de band haar debuut op. Living For The Weekend is hiervan de eerste internationale hit. Voor de bandleden zelf is het plotselinge succes niet meer dan zelfsprekend. De ambities zijn dan ook groot. Frontman Richard Archer: "I don’t see the point in being just another indieband. I’m in competition with fucking Eminem. I wanna sell records in the States".

Qua muziek grijpt de band vooral terug op illustere wave-voorgangers als Joy Division en Gang Of Four, maar dan wel met de poppy-feel van de oude Blur en de sensatie van afgelopen zomer: Kaisers Chiefs. Het grote verschil is dat bij HARD-Fi de dance en hiphopinvloeden veel duidelijker aanwezig zijn (goed te horen in het nummer Tied Up Too Tight). Als inspiratiebronnen noemt de band dan ook niet voor de hand liggende namen als Massive Attack en The Specials.

 

In de Britste pers is de muziek van HARD-Fi omgedoopt tot diska. Een mengeling tussen 70’s disco en maatschappij kritische ska ala The Specials. "Wat de The Specials betekende voor de Engelse jeugd in de jaren 80 onder Thatcher wil HARD-Fi zijn voor de generatie die opgroeit onder Blair", aldus zanger Richard Archer.

Het album Songs For The CCTV is sinds 2 september verkrijgbaar.

Hans Vrijmoed in Platomania over Stars For The CCTV: "Van alle Britpop platen heeft HARD-Fi wat mij betreft het leukste en meest verslavende album gemaakt."

Dit concert is onderdeel van de 'Cool Rock Deal'.