Uitverkocht

Calexico + Iron&Wine


 

Let op! voor de Calexico show in Patronaat (Haarlem) zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. Kijk hier voor meer info.

Calexico is vernoemd naar een gehucht op de grens tussen Californië en Mexico. De muziek doet de naam eer aan. Met de combinatie van Amerikaans songschrijverschap met Mexicaanse instrumenten en invloeden maakte de band de afgelopen jaren heel wat vrienden. Vanaf het album Hot Rail uit 2000 tourde Calexico met op het podium een echte mariachiband over de hele wereld. Waar de band speelde was het feest. 
 
Calexico houdt van experimenteren. De mariachi's werden de laatste jaren uit de studio gehouden en er ontstond een meer laidback geluid. Het woord 'jazz' las je geregeld in recensies. Op Garden Ruin experimenteert de band verder; bijna tot op het punt waar het ooit allemaal begon als lofi-Americana groep. Het lofi-geluid is echter geheel verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een fraaie, toegankelijke productie. De Americana is terug van weggeweest.
 
Twee oorzaken voor de ingeslagen weg liggen in recente samenwerkingsverbanden die de band de afgelopen tijd aanging. Calexico leverde de track Burnin' Down The Spark voor het comeback album van Nancy Sinatra en leerde zo producer JD Foster kennen, die nu mag tekenen voor de rijke productie van Garden Ruin. Daarnaast verscheen het afgelopen jaar de ep In the Reins waarop Calexico en Iron And Wine de handen ineen hebben geslagen. Iron And Wine, de band van voorman Sam Beam is in Nederland nog nauwelijks ontdekt, maar wordt in Amerika inmiddels beschouwd als de nieuwe redder van de alt.country scene. De twee bands gingen vervolgens uitgebreid op tour. Burns heeft iedere avond goed opgelet, want op Garden Ruin lijken de nummers langs de meetlat van Beam gelegd te zijn voordat de recorder daadwerkelijk werd aangezet.
 
Cruel, de track waarmee het album opent, laat meteen de vernieuwde Calexico in volle glorie horen. De akoestische gitaren staan hard in de eindmix en de combinatie van pedalsteel en het melancholische pianoloopje zorgen ervoor dat het vrolijke trompetje er vervolgens aangenaam uitspringt. .. Yours And Mine is een één-tweetje van Burns en Convertino. Burns neemt ook de viool en cello voor zijn rekening: een mineurgestemd miniatuurtje van grote klasse! Bisbee Blue is een bijna Beatle-esque liedje dat op ieder uur van de dag uit de radio zou mogen schallen. Calexico is op Garden Ruin echt klaar voor het grote publiek.
 
Bron: Robert Lagendijk www.3voor12.nl