John Cale & Band


BlackAcetate: Tour 2006


Enige show in Nederland!


Andy Warhol. Factory. Nico. Lou Reed. The Velvet Underground. Greenwich Village. New York. Door het opsommen van dit rijtje namen zitten we ontegensprekelijk vast in het soort muziek dat ontsproten is uit de échte kunst, muziek als achtergrond bij de kunstwerken als het ware.

Eén belangrijke naam ontbreekt nog en dat is natuurlijk die van John Cale. Deze inmiddels 63 jarige uit Wales afkomstige avant-gardist bewandelt in zijn muzikale leven heel wat verschillende muzikale paden. Cale die reeds als 8-jarige zijn eigen pianocomposities speelde voor de BBC, verwerft op 21-jarige leeftijd een Leonard Bernstein-stipendium om aan het befaamde Berkshire School of Music in Boston te studeren (waar hij later Lou Reed zou ontmoeten). Rond de periode dat hij zich aansluit bij The Velvet Underground levert John Cale samen met John Cage een werk van Satie af waarbij het hoofdthema voor 13 pianisten in 36 uur 886 maal herhaald wordt.

De inbreng van Cale in The Velvet Underground middels onorthodoxe, onconventionele en vaak angstaanjagende viool- en baspartijen zorgt ervoor dat hij slechts voor de twee meest spraakmakende albums bij Velvet Underground blijft. Met zijn eerste drie solo albums probeert hij zijn klassieke achtergrond te volgen doch vanaf “Paris 1919” ontdekt hij als het ware de pure essentie van de rock- en popmuziek waardoor zijn voorliefde voor de minimalisten naar de achtergrond wordt verwezen.

Black Acetate” is Cale’s tweede album voor EMI na “Hobosapiens” in 2003. “Hobosapiens” betekende voor Cale de openbaring van de digitale wereld nadat hij de kracht van het software programma Pro Tools had ontdekt. “Black acetate” mag dan nog digitaal aangestuurd worden, de songs zelf hebben meer een groepsgevoel zodat ‘the best of both worlds’ werd gevonden. Vooral het producersduo Dr Dre and Pharrell hebben Cale’s ogen (en oren) geopend. Bijgestaan ondermeer door bassist Herb Graham Jr die reeds werkte met Macy Gray, dienen jazz en funk zich aan bij Cale.

“Black acetate” laat een veelzijdige en herboren John Cale horen die duidelijk ook nieuwe inspiratie bij The Strokes, Bloc Party en White Stripes heeft gehaald. Voor wie nog niets van deze legende in de kast heeft staan zou “Black acetate” dan ook meer dan een ontdekking kunnen zijn !