Bettie Serveert: Bare Stripped Naked in Muziekcentrum Frits Philips


op lokatie Muziekcentrum Frits Philips


Bare Stripped Naked: de naam van de semi-akoestische tour van de Nederlandse band Bettie Serveert die 24 september begon in het Witte Theater in IJmuiden. Het trio geeft daar vervolg aan en gaat vanaf 20 oktober tot half januari langs verschillende popzalen en theaters. De show: de rustigere, af en toe meer jazzy, maar vooral gestripte variant van Bettie Serveert. Oud materiaal wordt afgewisseld met nieuw en zelfs niet eerder verschenen nummers. Seated én niet unplugged, maar semi-akoestisch. De versterkers en luidsprekersboxen staan gewoon op het podium.

Het verhaal begint als de in Canada geboren en Nederland getogen Carol van Dyk wordt ingehuurd als geluidsvrouw van De Artsen, de legendarische proto-indie-band waarvan Peter Visser en Herman Bunskoeke deel uitmaken. Ze starten samen Bettie Serveert dat de wereld weet te veroveren, toen 12 jaar geleden de cd Palomine wereldwijd door liefhebbers van melodieuze gitaarpop aan het hart werd gedrukt. Onweerstaanbare melodieën, de zang van Carol van Dyk en een perfect aanvoelen van de tijdsgeest maakten van Palomine een klassieker, die nog altijd vooraan in de platenbak van de ware popliefhebber zit. De groep wordt in dat Palomine-jaar, 1994, zelfs beloond met de BV Popprijs! Mede door het vele toeren verovert Bettie Serveert een plek aan de top van de internationale indie-underground met hun unieke, zware en toch zoete gitaarsound.

In 2001 neemt de band een sabattical. Maar gelukkig besluiten ze in 2002 terug te komen met een nieuw album Log 22. In oktober 2004 is hun laatste album Attagirl uitgekomen, waaruit blijkt dat ‘de Betties’ naast nummers met electrische gitaren en electronica ook een rustige kant hebben. Juist deze rustigere nummers inspireerden de band tot een compleet semi-akoestisch album. Dat album verschijnt dit najaar en daar een speciale tour bij langs popzalen en theaters. Het optreden bestaat voornamelijk uit liedjes uit eigen repertoire, waardoor het een feest van herkenning wordt voor de mensen die de band al jaren volgen. Voor degenen die de band nog niet kennen is het een mooie gelegenheid om kennis met hen te maken.

Carol van Dyk: zang, gitaar / Peter Visser: gitaar / Herman Bunskoeke: bas / Martijn Blankestijn: toetsen / Gino Geudens: drums