The Juan Maclean (DFA records)


Punkfunk


+ David Gilmour Girls + DJ U-man


The Juan Maclean uit New York is een nieuw punkfunk prijspaard uit de DFA-stal (o.a. LCD Soundsystem en The Rapture). Juan Maclean was in de jaren '90 gitarist en keyboardspeler bij de obscure sub-pop electropunk-band Six Finger Satellite. Aangezien de grunge floreerde in die periode en bands als Nirvana, Pearl Jam en Afghan Whigs de muziekscène domineerden, kwam dit project nooit van de grond. Een ontgoocheling rijker, hield Maclean de muziek voor bekeken en stortte zich op een leven vol drugs en alcohol. Tot een zekere James Murphy (hé is dat niet de frontman van LCD Soundsystem?) en zijn DFA maatje Tim Goldsworthy zijn enthousiasme voor zijn eeuwige liefde opnieuw aanwakkerden. Een goeie zet, zo bleek, want vandaag is de punkfunk-sound hotter than ever en heeft Juan Maclean na enkele superbe singles (die ook op de DFA-compilaties te vinden zijn) een knaller van een debuutplaat uit.

‘Less Than Human’ draagt duidelijk de DFA-stempel. De plaat is geproduceerd door DFA. Nancy Whang (LCD Soundsystem) neemt in zeven van de negen nummers de vocals voor haar rekening. The Juan Maclean brengt echter niet alleen die typische crossover tussen rock en dance waarin The Rapture en LCD Soundsystem zo uitblinken. Maclean is namelijk ook door Kraftwerk, Devo en Chicago house beïnvloed.

De muziek van The Juan Maclean is echter niet zomaar een aan Kraftwerk refererende mix van koele electroklanken en drumcomputers. Zijn plaat klinkt veel warmer dan een door een ‘manmachine’ gemaakt product. De track ‘Give Me Every Little Thing’ is een perfecte illustratie van de wijze waarop The Juan Maclean twee werelden met elkaar laat botsen. Een koele en repetitieve synth trekt de boel op gang tot een funky baslijn in de trant van Bootsy Collins en een vette beat invallen: een combinatie die ongenadig op de heupen mikt.