Zuid Nederlands Jazz Festival


Jazz


Het 17de Zuid Nederlands Jazzfestival vindt dit jaar op 2 locaties plaats.

De Opwarming met Raoul van der Weide en het Deshima Ensemble is op zaterdag 19 november in het TAC, Vonderweg 1 in Eindhoven. Aanvang 21.00 uur, entree 5 euro.

Hoofdprogramma in de Effenaar:


Michiel Braam (piano) en Yuki Saga (zang)

Braam en Saga hebben elkaar afgelopen maand in Tokyo voor de eerste keer ontmoet. Aldaar vond een optreden plaats van de Bik Bent Braam die de laatste tijd ook internationaal steeds meer aan de weg timmert. Braam is een krachtige muzikale persoonlijkheid zowel op solistisch als compositorisch gebied en ook hij heeft die (zoals Saga) uitgewogen mix van traditie en avant-garde. Daarbij komt nog dat beiden een voorliefde hebben voor het werk van Ellington.

http://www.michielbraam.com, http://www.aruma.be/ 

Min Xiao Fen (pipa) en Susie Ibarra (drums)

Min Xiao Fen bespeelt de pipa, de Chinese luit die een meer dan 2000 jaar oude traditie heeft. Op jonge leeftijd kreeg zij al les van haar vader en werd een virtuoos in het klassieke repertoire. In 1996 verhuisde Min Xiao Fen naar New York. In datzelfde jaar gaf ze een concert in de Knitting Factory, een club die toen in het middelpunt van de belangstelling stond. Het concert van Min Xiao Fen baarde opzien en John Zorn deed haar het voorstel een CD te maken met hardcore improvisator en gitarist Derek Bailey. Het was de eerste keer dat Min improviseerde, maar de chemie van de confrontatie was fascinerend. Voor muziekblad The Wire was het de CD van het jaar. Inmiddels is de tweede duo CD met Bailey verschenen.

Susie Ibarra studeerde Kulingtan bij Danongan Kalanduyan en drumset bij o.a. Milford Graves. Als percussionist treedt zij solo op met Zuid-Oost Aziatische gong muziek. Als drumster speelt zij in haar trio met Jennifer Choi op viool en Graig Taborn op piano. Daarnaast speelt zij met avant-garde muzikanten zoals Ikue Mori, Thurston More, William Parker en John Zorn. Susie heeft een Filippijnse achtergrond en is het nieuwe drumtalent van down-town New York.

www.bluepipa.com, www.susieibarra.com 

J.C. meets Suriname met De Nazaten + James Carter
(een project van het ZNJF met Surinaamse blaasmuziek)

James Carter begon op 11-jarige leeftijd met een studie saxofoon. In 1991 maakte hij (op 22-jarige leeftijd) zijn debuut op de CD 'The Organise' met Lester Bowie. In 1992 maakte hij zijn Europese debuut met zijn eigen trio op het ZNJF. In 1994 kwam de eerste eigen CD van James Carter getiteld 'J.C. On The Set'. In rap tempo maakt Carter naam met zijn flexibele stijl die de hele jazzgeschiedenis bestrijkt. In 2000 maakt hij de CD 'Chasin The Gipsy'. Een hommage aan de Franse zigeuner gitarist Django Reinhardt. In 2001 is hij betrokken bij het Django Project van het ZNJF. In een overvolle Effenaar speelt hij o.a. samen met gitarist Stochelo Rosenberg en Bireli Lagrene de sterren van de hemel.

De Nazaten komen voor deze gelegenheid met een speciaal programma van Surinaamse blaasmuziek waarbij de echo’s klinken van de TRIS kapel (troepen in Suriname) en de politiekapel van Paramaribo. Oud- TRIS lid en groot pleitbezorger van de kaseko muziek is de in de Nazaten spelende alt-saxofonist Carlo Jones. Deze groep bestaat verder uit: Robby Alberga gitaar, Klaas Hekman piccolo,sopraan-sax en bas-sax, Carlo Hoop conga’s, Keimpe de Jong tenor-sax, Gregory Kranenburg drumset, Chris Semmoh skratyi, Patrick Votrian sousafoon en trombone. De Nazaten bezochten Suriname tijdens 'owru yari' 2002 en maakten er de live CD 'Poku kon na wan'.

www.jamescarteronline.com, www.nazaten.nl

Het ZNJF is mogelijk gemaakt door de Gemeente Eindhoven en STAMB.