The Sessions: online piano-concert vanuit Eindhoven Centraal


The Sessions: online piano-concert vanuit Eindhoven Centraal

Online piano-concert vanuit Eindhoven Centraal!

The Sessions en NS presenteren
Online piano-concert vanuit Eindhoven Centraal
Met: David Hordijk
Zaterdag 6 februari om 21.00 uur op www.thesessions.stream

De stationspiano in Eindhoven maakte vorige week veel emoties los. Relschoppers takelden de oorspronkelijke piano stevig toe waardoor die zo goed als onbruikbaar werd. Een filmpje van de ochtend na de rellen waarin Eindhovenaar David Hordijk het nog voor elkaar kreeg om de piano te bespelen, ging uitgebreid rond op sociale media. Na een actie van enkele ondernemers stond er na twee dagen alweer een nieuwe piano in de stationshal. 

“De stationspiano is een symbool van hoop geworden”, vindt Hordijk. Hij is blij met de nieuwe piano. “Er zit meer volume in waardoor je meer dynamiek en gevoel in je spel kunt leggen.” Het inspireerde hem om samen met The Sessions en NS dit online concert te organiseren, waarin hij eigen werk zal spelen. “Spelen voor mensen is wat ik het allerliefste doe. We leven in een snelle tijd met zó ontzettend veel prikkels. Wanneer ik muziek maak, vergeet ik de waan van de dag, vergeet ik alles om me heen en het enige dat overblijft: De muziek. Dát gevoel. Dat is wat ik mensen wil geven."

David Hordijk is een jonge pianist en componist. In 2018 voerde hij campagne voor de stationspiano in Eindhoven, die er een klein jaar later ook kwam. Toen die piano gesloopt werd bij de rellen, móest er een nieuwe komen. Er werden 20 piano’s aangeboden aan NS en meerdere doneeracties opgezet: heel Eindhoven deelde die droom. De rode draad voor deze stream is dit verhaal van dromen. Aan de ene kant een droom van een (nieuwe) stationspiano en wat deze nu betekent voor de stad, aan de andere kant een persoonlijke droom van David, zijn muziek en wat deze voor hem betekent. En natuurlijk het verhaal dat muziek altijd doorgaat. Music Never Dies! David zijn stijl is filmisch, avontuurlijk, hedendaags klassiek: pianomuziek van nu. In zijn muziek flirt hij met minimalistische elementen, waardoor deze een gevoel van tijdloosheid geeft. Op andere momenten klinken zijn composities vrolijk en kleurrijk. Davids spel is toegankelijk en verhalend. Het doet denken aan componisten als ‘Ludovico Einaudi’ (van de film Intouchables) en ‘Yann Tiersen’ (van de film Amélie). Bij concerten van David, en zo ook bij de bijzondere Session van aanstaande zaterdag 6 februari, doet hij een boekje open over het verhaal achter zijn muziek. Hij prikkelt je met verhalen, waardoor je de muziek dieper ervaart.

foto: ED/DCI Media.